U BODOVALJCIMA OTVOREN DRUŠTVENI CENTAR ZA MLADE – Snaga civilnog društva i javno-privatnog partnerstva

Datum objave: 28. 10. 2022. | Kategorija: Društvo

BODOVALJCI – U organizaciji Udruge Studio B i Općine Vrbje u Bodovaljcima je, uz nazočnost velikog broja gostiju, prijatelja i partnera, otvoren novouređen multifunkcionalan prostor za rad civilnog društva s područja općine. Jedinstveni projekt pokrenut na inicijativu i uz sufinanciranje Udruge i brojnih donatora jedan je od prvih uspješnih primjera javno-civilnog partnerstva u osiguravanju moderne društvene infrastrukture

Općina Vrbje bogatija je za novi, itekako koristan i potreban objekt-Društveni dom Bodovaljci. Riječ je o novouređenom, multifunkcionalnom prostoru namijenjenom radu civilnog društva s područja Općine, jedinstvenoj projektnoj “priči” pokrenutoj inicijativom i uz sufinanciranje Udruge Studio B, uz svesrdnu financijsku i logističku podršku Općine Vrbje i brojnih donatora, kao iznimno uspješan i jedan od pionirskih primjera javno – civilnog partnerstva u osiguravanju moderne društvene infrastrukture.

Prostor koji su, s puno nestrpljenja, očekivali i mladi i stari, buduće mjesto susreta, druženja, učenja i informiranja, svečano je otvoren u nazočnosti brojnih uzvanika- predstavnika Britanske Ambasade u RH na čelu s Andreasom Capstackom, prvim tajnikom za politička pitanja; Jelene Jureta Pokrovac, voditeljice Službe za programe i projekte u području demografije i mladih i Valentine Cesar, voditeljice Službe za mlade, ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko – posavske županije Branka Sabe, predsjednika Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Leo Staković, ravnateljice Osnovne škole „Vladimir Nazor” Adžamovci Marije Petričević, te pedagoginje Dijane Špoljarić, učiteljice PŠ Bodovaljci Anite Rostohar i Marine Milković, župnika Župe sv. Josipa Vrbje, Tihomira Bilešića, predstavnika Općinskog vijeća Općine Vrbje Ivice Brkanca, prvog čovjeka Općine Vrbje, načelnika Igora Jurišića, kao i predstavnika organizacija civilnog društva s područja cijele općine i šire.

Uz zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji ove iznimno vrijedne ideje, na početke priče podsjetila je predsjednica Udruge Studio B, pionirka civilnog društva na ovim prostorima, Nikolina Jureković, rekavši kako je nekolicina entuzijastica koja je 2017. godine osnovala Udrugu, od samih početaka imala viziju modernog, opremljenog i multifunkcionalnog prostora za rad civilnog društva, i to baš u neiskorištenom prostoru prizemlja područne škole; što su prepoznali Općina Vrbje s načelnikom Igorom Jurišićem, OŠ Vladimir Nazor i ravnateljica Marija Petričević, kao i Brodsko – posavska županija, koja je ustupila prostor.

“Društveni centar Vrbje otvoren je svim organizacijama civilnog društva s područja naše općine, ali i šire. Nekoliko akcija smo već održali, poput akcija mjerenja šećera i krvnog tlaka, zdravstvenih tribina, uglavnom prostor svi mogu koristiti pod jednakim uvjetima i besplatno. S druge strane, Udruga Studio B se trudio kroz raličite projekte pribaviti potrebnu opremu i opremiti prostor, tako da sada imamo tv, stolni nogomet, električni pikado, uređaj za karaoke… sve kako bi djeca s područja naše općine imala jednake uvjete kao i djeca u urbanim sredinama. Uz svečanost otvorenja, prilika je ovo i za predstavljanje Akcijskog plana za mlade Općine Vrbje koji pruža strateški okvir politika za mlade te pregled stanja i njihovih potreba, na temelju kojih će se u sljedeće tri godine raditi i kvalitetno provoditi projekti i programi usmjereni upravo njima”, rekla je predsjednica.

Zadovoljstvo projektom kao i radom Udruge izraziili su, u ime Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, voditeljica Službe za mlade Valentina Cesar, kao i Branko Sabo, pročelnik UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko – posavske županije, naglasivši kako je podizanje kvalitete života ruralnog stanovništva provedbom aktivnosti poput onih Udruge Studio B, garancija opstanka na ovom prostoru. Iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji Društvenog centra za mlade uputili su i ravnateljica škole Marija Petričević i načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, istaknuvši kako je ovo tek početak jednog velikog projekta kroz kojeg je Općina u Udruzi dobila i novog vrijednog partnera u djelovanju i poboljšavanju uvjeta življenja na području općine. “Ovo je jedan od primjera kako dobro gospodariti i ostvariti dobre rezultate, stoga, hvala svim donatorima”, zaključio je načelnik.

Uz predstavljanje Akcijskog plana za mlade Općine Vrbje 2022-2025, kao prve javne politike usmjerene ovoj skupini izrađenog u okviru projekta „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“, koji Udruga i Općina provode u partnerstvu, a podupire ga Središnji državni ured za demografiju i mlade, bila je ovo i prigoda za istaknuti kako je Društveni centar tek jedan od koraka Udruge u vrlo uspješnoj i učinkovitoj suradnji s Općinom Vrbje, u kojoj postoji razvijen odnos povjerenja i obostrane uključenosti i uvažavanja, a sve s ciljem povećanja kvalitete života svih stanovnika, kao i opstanka i ostanka mladih u lokalnoj zajednici. “Nadamo se da ćemo ovim centrom stvorenim kroz javno – civilno partnerstvo pružiti primjer dobre prakse drugim organizacijama civilnog društva i donositeljima odluka na području cijele županije, ali i šire, kako bi aktivirali neiskorištene potencijale, kojih nažalost ima mnogo, i time stvarali prostore za zajednicu vođene zajednicom”, zaključila je Nikolina Jureković.

TEKST: S. Tarbuk                    FOTO:Udruga Studio B

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn