U BISKUPSKOM DOMU – Znanstveno-stručni simpozij o povijesti Požeškoga zbornoga kaptola sv. Petra

Datum objave: 28. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Prigodom 800. obljetnice prvoga pisanoga spomena povijesnoga Požeškoga zbornoga kaptola sv. Petra i 21. godišnjice uspostave današnjega Požeškoga stolnoga kaptola, danas je u Biskupskom domu u Požegi održan znanstveno-stručni simpozij o povijesti Kaptola.

Na početku simpozija okupljene su pozdravili požeški biskup msgr. Antun Škvorčević i požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić, podsjetivši na veliku povijesnu i tradicijsku važnost Požeškoga zbornoga kaptola, koju danas dobrim dijelom nastavlja provoditi Požeški stolni kaptol sv. Petra, na čijem je čelu prepošt, prečasni Ivica Žuljević.

Prepošt Žuljević ujedno je i moderator simpozija na kojem su znanstvenici i stručni suradnici potkrijepili niz podatka i činjenica o važnosti i ulozi Požeškoga zbornoga kaptola sv. Petra, a među predavačima je i msgr. Marin Srakić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije u miru.

U povijesti je Požeški zborni kaptol, sa sjedištem u Kaptolu, bio ustrojen kao crkvena i javna ustanova, a njegovo postojanje omogućilo je razvoj crkvenoga i kulturnoga života u cijeloj Slavoniji. Požega je, primjerice, drugi grad u Hrvatskoj, nakon Dubrovnika, koji je imao organiziranu arhivsku službu, budući da je Požeški zborni kaptol bio mjesto gdje su se čuvali i prepisivali razni dokumenti iz kojih doznajemo za različite događaje iz javnoga života.

Požeška biskupija, vođena vizijom preuzvišenoga oca Biskupa Antuna Škvorčevića, točno je na današnji dan prije 21. godinu ponovno uspostavila Požeški stolni kaptol sv. Petra, inače, dekretom utemeljen 1. prosinca 1999. godine, zbog njegove povijesne važnosti i tradicije. Stolni kaptol sv. Petra u Požegi, danas se primarno brine o katedrali sv. Terezije Avilske, kako o njoj kao građevini, tako i o bogoslužju u požeškoj prvostolnici, ali i o utvrdi Stari grad u Kaptolu, povijesnom sjedištu Požeškoga zbornoga kaptola, organizirajući pritom i niz važnih događanja, primjerice, poput današnjega simpozija.

IZVOR: www.pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn