TZ BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE – Predstavljena Studija održivog razvoja riječnih krstarenja na području Županije

Datum objave: 25. 7. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – S ciljem stvaranja preduvjeta za razvoj riječnog turizma na rijeci Savi, Lučka uprava Slavonski Brod i Turistička zajednica Brodsko-posavske županije potpisale su Sporazum o suradnji na izradi Studije održivog razvoja riječnih krstarenja na području Brodsko-posavske županije koja je predstavljena javnosti i medijima u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Slavonski Brod

Kako riječni turizam, grana koja posljednjih godina postaje sve atraktivnija značajnom broju gostiju, ne bi ostao tek neiskorišteni potencijal bez strateških ciljeva, Lučka uprava Slavonski Brod i Turistička zajednica Brodsko posavske županije potpisale su Sporazum o suradnji na izradi Studije održivog razvoja riječnih krstarenja na širem županijskom području. Riječ je o dokumentu koji je izradila osječka tvrtka Ancoris d.o.o. za savjetovanje u projektima razvoja luka i pristaništa na unutarnjim vodnim putovima, čija je direktorica Božana Matoš, tom prigodom, osobno višegodišnje iskustvo prenijela u primjere oblikovanja ponude u riječnim krstarenjima u Brodsko-posavskoj županiji.

U okviru Studije analizirani su preduvjeti za razvoj međunarodnih višednevnih riječnih krstarenja na rijeci Savi te razvoj jednodnevnih turističkih izleta, od stanja plovnosti i pravnih okvira razvoja ovih oblika riječnog turizma do prijedloga razvoja potrebne infrastrukture. Na temelju analize dobre prakse u okružju, Studijom se predlažu primjeri povezivanja rijeke Save s turističkom atrakcijskom osnovom županije radi oblikovanja nove turističke ponude. Studija je polazišna osnova za sve sudionike koji su uključeni u oblikovanje turističkih programa u destinaciji, općine na rijeci Savi koje u razvojnim planovima imaju riječni turizam te turističke zajednice na području županije.

Iako je malo podataka o riječnom turizmu i iznimno malo strateških osnova za njegov razvoj, riječ je o grani turizma i postojećem potencijalu koji itekako valja razvijati u godinama koje su pred nama, zaključeno je na predstavljanju Studije. Iako je riječ o dokumentu koji se manje bavi problemom plovnosti rijeke Save, a više je usmjeren na unaprijeđenje turističke osnove na području Brodsko- posavske županije, studija je izrađena na način da prije svega vodi računa o socio-demografskim obilježjima posjetitelja s riječnih kruzera te oblikovanju programa i ponude, jer riječ je i o iznimnoj gospodarskoj priči koja bi, dodatnim zapošljavanjem lokalnog stanovništva, kreiranjem novih radnih mjesta i daljnim razvojem pratećih aktivnosti- poput proizvodnje ekohrane, ugostiteljstva i slično, mogla značajno pridonijeti i cjelokupnom razvoju slijeva rijeke Save.

Direktorica TZ BPŽ Ružica Vidaković Studiju je ocijenila kao dobru polazišnu osnovu za razvoj i oblikovanje nove turističke ponude povezivanjem rijeke Save s turističkom atrakcijskom osnovom Županije, ističući pri tom podatak o 60 tisuća gostiju koji su tijekom prošle godine upravo riječnim putem posjetili Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. “Brodsko posavska županija u tom se smislu može pohvaliti činjenicom kako je cijelom svojom dužinom smještena uz rijeku Savu, stoga je krajnje vrijeme da se ovaj prirodni turistički potencijal iskoristi u najboljem obliku, kroz razvoj svih oblika nautičkog turizma.”, naglasila je Vidaković. Da su mogućnosti tu potvrđuje i sve izraženiji trend razvoja jednodnevnih riječnih krstarenja unutarnjim vodnim putovima, prije svega na Dunavu, gornjem toku Save, Kupi i Bosutu, a sve je veći i interes za ulaganja u tu vrstu turizma.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO:tzbpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn