TRANSPARENTNOST PRORAČUNA – Županica Jozić: Rezultati su dobri no uvijek se može napraviti korak dalje

Datum objave: 09. 7. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Institut za javne financije predstavio je rezultate ovogodišnjeg istraživanja transparentnosti jedinica lokalne samouprave – JLS. Požeško – slavonska županija ponovno je, nekoliko godina za redom, dobila peticu za transparentnost. Peticu za transparentnost dobilo je i svih pet općina županije te gradovi Požega, Pleternica i Lipik.

Cilj istraživanja bio je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. To su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021., proračunski vodič za građane za 2021. godinu. Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, navodi se u priopćenju Instituta.

Rezultatima istraživanja zadovoljna je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, no kaže, uvijek može i bolje. “Izvrsnim ocjenama ocijenjeno je 9 do 11 jedinica lokalne samouprave. No, pitanje proračunske transparentnosti nije pitanje objave samo tih pet dokumenata koje u svom istraživanju obuhvaća Institut za javne financije. To je puno šire pitanje, to je pitanje javne nabave, planova nabave, registra ugovora, svih onih odluka koje se tiču isplata iz proračuna, tako da vjerujem kako ćemo u tom kontekstu napraviti iskorak. Uz to, institut za javne financije najavio je za jesen još jednu prezentaciju transparentnosti koja je proširena u odnosu na ovo istraživanje pa se nadamo da ćemo i tada imati dobre rezultate,” rekla je župinaca.

Kako bi dobiveni rezultati bili građanima što dostupniji i pregledniji, na internetskim stranicama Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn