TRANSPARENTNOST PRORAČUNA – I Nova Gradiška “grad odlikaš”

Datum objave: 01. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, općina i gradova – iz godine u godinu se popravlja i trenutno iznosi 3,9 od mogućih 5, što je značajno poboljšanje u odnosu na 2015.godinu, kada je iznosila prosječnih 1,8. Glavni je to zaključak novog ciklusa istraživanja transparentnosti svih 576 jedinica lokalne samouprave čije je rezultate, tijekom mjeseca srpnja, predstavio Institut za javne financije. Među gradovima odlikašima, prepoznatim i po kvaliteti stranica je i Nova Gradiška

Institut za javne financije tijekom mjeseca srpnja predstavio je rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Riječ je o istraživanju koje proračunsku transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama-izvještaju o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaju o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlogu proračuna za 2019., izglasanom proračunu za istu godinu, te proračunskom vodiču za građane u 2019.godini i u kojem su, kako pokazuju rezultati, ovaj put, s prosjekom od 4,9, najbolje prošle županije.

Prosječna proračunska transparentnost gradova je 4, a općina 3,3. Iako se situacija iz godine u godinu popravlja, između jedinica lokalne samouprave, zaključili su stručnjaci Instituta za javne financije, još uvijek su prisutne prevelike razlike, posebno među općinama, koje će, baš kao i brojni gradovi, morati uložiti puno truda da zadovolje obveze Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija. Priznanje Instituta ove je godine dobilo 17 županija, 54 grada i 107 općina koje su objavile svih pet spomenutih dokumenata, među njima i Nova Gradiška. Uz priznanje za transparentnost gradskog proračuna, Nova Gradiška je prepoznata i po kvaliteti službenih mrežnih stranica, što je istaknuto i prilikom predstavljanja službenih rezultata.

“Iz godine u godinu sve je veći broj gradova s oglednim mrežnim stranicama na kojima se građani mogu vrlo lako snaći. Neki se ističu i različitim posebnostima-zanimljivim vodičima, dokumentima u pretraživim formatima, mogućnostima sudjelovanja građana u proračunskim procesima, intrenetskim savjetovanjima, neki koriste zajedničke aplikacije, a kvalitetom se ističu Bakar, Beli Manastir, Buje, Buzet, Crikvenica, Gosipić, Grubišno Polje, Kastav, Jastrebarsko, Krk, Metković, Mali Lošinj,Osijek, Pleternica, Poreč, Nova Gradiška”., ističu u Institutu za javne financije.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: D. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn