TRAGOM JANKOVIĆA – Jedinstvena šetnja Pakracom kroz vrijeme baroka

Datum objave: 06. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Ukoliko ste ovu subotu navratili u Pakrac, mogli ste, na kratko, osim prostorom, otputovati i kroz vrijeme, do dvorišta vlastelinstva Janković, na okupljanje plemenitaške obitelji zaslužne za izniman napredak grada u razdoblju između 1760. i 1861. Atraktivan projekt s iznimnim turističkim potencijalom drugu su godinu za redom zajednički organizirali Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac.

S ciljem oživljavanja povijesti plemenite obitelji Janković i njihovog prebivanja na prostoru Pakraca kao važnog dijela povijesti, identiteta i baštine grada, Osnovna glazbena škola Pakrac s partnerima- Muzejom grada i gradskom knjižnicom, drugu je godinu za redom organizirala manifestaciju “Tragom Jankovića”. Priča je to kojom se, stanovnicima Pakraca i njegovim gostima nastoji približiti dio iznimno zanimljivog i dinamičnog povijesnog razdoblja između 1760. i 1861. godine u kojem je grad napredovao na svim poljima gospodarskog i društvenog života, te tako iskoristiti još uvijek nedovoljno iskorišten turistički potencijal.

Smještena na “lice mjesta”, u dvorište vlastelinstva Janković, iznimno atraktivna manifestacija utemeljena na izvornim zapisima iz života plemenite obitelji, male je i velike posjetitelje odvela u vrijeme baroka i pružila im nesvakidašnju priliku da osjete kako je “biti u koži grofa i grofice.”

“Nakon pilot projekta prošle godine kada smo “priču o Jankovićima” prijavili za sufinanciranje na natječaj grada, ove godine manifestaciju organiziramo zajednički s partnerima-Muzejom grada Pakraca i Gradskom knjižnicom, nastojeći, pri tom biti povijesno što točniji i maksimalno autentični, jer cilj nam je u potpunosti oživjeti povijest obitelji iznimno značajne za ovaj kraj. Nakon glazbe i plesa, na čemu je naglasak bio lani, ove smo se godine pozabavili izradom damskih torbica, učenjem zaboravljene vještine krasopisa uz Antonia Džaju, a zahvaljujući Frizerskom salonu “Lepka” imali smo i pravi barokni frizeraj”, rekla je jedna od idejnih začetnica projekta “Tragom Jankovića”, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, Alfreda Petani Grafina.

“Slijedeće godine ambiciozno se planiramo upustiti u proučavanje gastronomije, unatoč vrlo skromnim i gotovo nepostojećim povijesnim zapisima, te osmisliti humorističnu jednočinku koja bi publici približila način života obitelji Janković. Vjerujem kako je riječ o projektu s velikim potencijalom, stoga priču o plemenitaškoj pakračkoj obitelji planiramo kanidirati i prema Ministarstvima kulture i turizma,” naglasila je Alfreda Petani Grafina.

Nakon niza kreativnih radionica, vožnje kočijom po gradu, grofičine tombole, sve uz pijuckanje lokalnog craft piva, još jednog brenda grada, sudionici manifestacije u kostimima posuđenim iz osječkog HNK-a, prošetali su ulicama Pakraca kao turisti s ciljem što boljeg upoznavanja s poviješću vlastelinskog kompleksa, pakračke župne crkve, Spahijskog podruma, te Hotela Pakrac na čijem mjestu je nekada bila gostionica u vlasništvu obitelji Janković, a potom, u duhu baroka, uputili na zabavu i ples.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn