TRADICIJA I LJEPOTA KULTURNE BAŠTINE – Članovi KUD-a Drežnik uspješno organizirali 19. Kolo na Medanu

Datum objave: 23. 8. 2021. | Kategorija: Susreti

DREŽNIK – Unatoč i usprkos koroni, članovi KUD-a Drežnik, osvjedočeno dobri domaćini, uspješno su, još jednu godinu za redom, s ciljem čuvanja tradicije i nematerijalnog kulturnog dobra, organizirali 19. Kolo na Medanu.

I ove se godine, unatoč koroni, naporima članova KUD-a Drežnika, na zadovoljstvo gostiju i posjetitelja u središtu mjesta zaplesalo šetano kolo. Organizacijom jedinstvene manifestacije Kolo na Medanu 19. godinu zaredom, uspješno je sačuvana tradicija i još jednom predstavljeno vrijedno zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, specifičan oblik kola koji se pleše u ovom dijelu Slavonije.

Na tradicionalnu folklornu manifestaciju, uz domaćine, članove KUD-a Drežnik, njihovu dječju pjevačku i folklornu skupinu i tamburaše,stigle su i folklorne i pjevačke skupine kulturno-umjetničkih društava „Radinje“ Siče, „Seljačka sloga“ Zadubravlje i „Luka Oriovčanin“ Oriovac, HKUD „Trenk“ Nova Gradiška i Muška pjevačka skupina „Starotopoljani“ Staro Topolje, željni plesa, pjesme i dobrog slavonskog druženja.

Bila je to još jedna promocija glazbene i kulturne baštine koju je, s pravom ponosan, pozdravio i pohvalio i prvi čovjek Općine Rešetari, načelnik Zlatko Aga, istaknuvši kako će Općina i na dalje biti potpora članovima KUD-a, jer riječ je o najboljoj promociji mjesta.

Pozdravne riječi gostima i posjetiteljima uputili su i Branko Vukšić, predsjednik KUD-a „Drežnik”, i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, izrazivši zahvalu svim vrijednim čuvarima tradicije naših predaka. Uz ljepotu i bogatstvo narodnih nošnji predstavljenih na folklornoj smotri, drežničko druženje i ove je godine završilo zajedničkim Kolom na Medanu, središnjem mjesnom trgu. Od 1999. godine, kada je osnovano, Kulturno umjetničko društvo “Drežnik”, baš kao i istoimeno naselje u Općini Rešetari, postali su sinonim za kulturnu baštinu i običaje, baš kao i njihova “šetana kola” čiju je vrijednost prepoznalo Ministarstvo kulture i medija RH, proglasivši ih zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

TEKST: S. T.   FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn