TOPLICE LIPIK – U tijeku radovi na rekonstrukciji i dogradnji restorana Kamene kupke u vrijednosti 3,3 milijuna kuna

Datum objave: 27. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

LIPIK – Rekonstrukcija i dogradnja Kamenih kupki, odnosno restorana jedan je od najvažnijih projekata za razvoj zdravstvenog turizma Toplica Lipik u ovom trenutku.Ukupna vrijednost ove tekuće investicije iznosi 3,3 milijuna kuna, a do sad je potrošeno 800.000 kuna, dok se za uređenje unutrašnjosti planira još 2,1 milijun kuna, dakle sveukupno preko 6,2 milijuna kuna.

Radove na rekonstrukciji i proširenju restorana Kamene Kupkenedavno je obišao i župan Alojz Tomašević u pratnji lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, dogradonačelnika i predsjednika Upravnog vijeća Toplica Lipika Slobodana Katunara te Darka Kelemena, ravnatelja Toplica Lipik.

Prema riječima ravnatelja Darka Kelemena, u strategiji i planovima razvoja Toplica Lipik utvrđene su tri ključne investicijske smjernice: smještajni kapaciteti (Fontana, Ankin dvor), ugostiteljska usluga (restoran) i rehabilitacijsko-rekreacijska ponuda (bazen, Narodne kupke, perivoj). Rekonstrukcija i dogradnja Kamenih kupki, odnosno restorana jedan je od najvažnijih projekata za razvoj zdravstvenog turizma Toplica Lipik u ovom trenutku. To potvrđuje i potpora Ministarstva zdravstva u izradi glavnog i izvedbenog projekta 2017. i 2019. (160.000 kuna), Ministarstva kulture za sanaciju pročelja i stolarije 2018. i 2020. (150.000 kuna) te Požeško-slavonske županije preko decentraliziranih sredstava za 2020. i 2021. godinu (2,564.000 kuna).
Ukupna vrijednost ove tekuće investicije iznosi 3,3 milijuna kuna, a do sad je potrošeno 800.000 kuna, dok se za uređenje unutrašnjosti planira još 2,1 milijun kuna, dakle sveukupno preko 6,2 milijuna kuna. Radi se o rekonstrukciji postojećeg restorana i dogradnji, odnosno proširenju postojećeg prostora sa sjeverne strane građevine. Radovi su počeli krajem kolovoza., a završit će polovicom siječnja 2021. godine.

“Na zgradi Kamenih kupki u zadnjih 6 godina bilo je najviše intervencija – novi spojni most, uklanjanje prijemne prostorije, rekonstrukcija 7 soba na katu, uređenje predprostora. Postojeći restoran jedini je restoran za posluživanje hrane pacijentima i ostalim gostima Bolnice Lipik zbog čega je od vitalnog interesa za funkcioniranje odnosno obavljanje osnovne djelatnosti bolnice. Sadašnji kapacitet je 132 sjedeća mjesta. Dogradnjom restorana povećao bi se kapacitet za više od 50 % odnosno za još 64 mjesta, uz niz drugih rješenja koji podižu kvalitetu. U skladu s time, izvedbenim projektom predviđeno je da se najprije ove godine izvedu radovi dogradnje kako bi postojeći restoran neometano funkcionirao, a potom, kad prilike dozvole, adaptacija unutrašnjeg, postojećeg dijela restorana. Uz ovo izvode se radovi sanacije južnog pročelja,”naglasio je ravnatelj Kelemen.
“Izrazito sam zadovoljan što smo započeli s ovim investicijskim ciklusom. To je početak plana našeg dugoročnog razvoja. Naime, u sklopu projekta Terme Lipik uskoro slijedi uređenje Narodnih kupki kao svojevrsnog wellness centra te našeg perivoja s čime ćemo još više postati konkurentniji na tržištu, odnosno još se jače pozicionirati u zdravstvenom turizmu. Također, namjeravamo investirati i u objekt Fontana u pogledu smještajnih kapaciteta, a ovom se prigodom moramo zahvaliti i na podršci Požeško-slavonskoj županiji, kao i Gradu Lipiku,”, naglasio je Slobodan Katunar, predsjednik Upravnog vijeća lipičke Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i lipički dogradonačelnik.

“Grad Lipik je danas jedno veliko gradilište, što je vidljivo na svakom koraku, a ova hvale vrijedna investicija je jedan od segmenata toga. Intenzivno se radi i na projektu aglomeracije, a ovih dana očekujemo i početak izgradnje nove ergele. Većina društvenih domova na području Grada Lipika je obnovljena, a za itekako vrijedan projekt “Terme Lipik” uskoro predstoji raspisivanje javne nabave za izvođača. Kad se to sve razmotri, vidimo da je ovo jedan dio turističke infrastrukture koji je neophodan za Lipik. Gosti se vraćaju u Lipik, vraćaju se u lipičke Toplice, a mi smo u pogledu svih ovih postojećih investicija vrijednih nekoliko stotina milijuna kuna zahvalni i Požeško-slavonskoj županiji, kao i Vladi Republike Hrvatske na svoj onoj podršci koju nam pružaju,” rekao  je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Zadovoljstvo viđenim nije krio ni Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Grad Lipik je grad koji je, između ostalog, stvoren za užitak i stoga trebamo koristiti sve njegove prirodne ljepote, a sve ove investicijske aktivnosti idu u tom smjeru i daju garanciju  razvoja zdravstvenog turizma ovog kraja. Naš cilj je privući što više turista i gostiju u krugu između 100 do 200 kilometara da dođu ovdje. Zbog svega toga želimo povećati i smještajne kapacitete, što Županija i sufinancira te će to nastaviti činiti i dalje.”

Jedan od važnih projekata je i onaj koji nosi naziv „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije”, čiju okosnicu čini izrada Studije geotermalnog potencijala naše županije, Studija i dokumentacija potrebna za stjecanje dozvole za istraživanje na lokalitetu Tekić, projektno-tehnička dokumentacija za toplovod u Lipiku te Istraživačka studija termalnog izvorišta u Velikoj. Nositelj je Požeško-slavonska županija, a partneri su Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika.

TEKST: S. P./ PSŽ        FOTO: Požeško-slavonska županija

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn