TJEDAN ZDRAVLJA U POŽEGI – Odazovite se na besplatne preventivne preglede: brinite o zdravlju!

Datum objave: 08. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava danima otvorenih vrata „Tjedan zdravlja“ koji je počeo danas i traje do četvrtaka 14.4.

Na jednostavan način, bez čekanja i potpuno besplatno Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije ponudio je tako u Tjednu zdravlja preventivne preglede radi utvrđivanja rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila i dijabetesa.

“Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija potiče nas da, obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja, promislimo o vlastitom zdravlju i o okolišu. Ovogodišnja tema je “Naš planet, naše zdravlje” kojim se želi osvijestiti ljude o važnosti zdravog okolišta za ukupno zdravlje svih stanovnika planeta Zemlje. U našem Zavodu odlučili smo da ovogodišnji Dan zdravlja obilježimo “Tjednom zdravlja” koji završava u četvrtak, 14. travnja, a nudimo na jednostavan način, potpuno besplatno i bez čekanja cjeloviti preventivni pregled. Samo na temelju tog pregleda možemo smanjiti rizik razvoja nekih težih oblika bolesti,” rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije  Matijević uz poziv svim sugrađankama i sugrađanima da se predbilježe za svoj termin.

Pregled uključuje niz mjerenja i savjetovanje sa zdravstvenim djelatnicima u sklopu Centra zdravlja – savjetovališta za prevenciju i liječenje prekomjerne tjelesne težine. Sve zainteresirane osobe moći će se izvagati na suvremenoj vagi InBody270, koja uz uobičajene mjere, određuje sastav tjelesne mase, ciljanu tjelesnu masu, BMI, bazalni metabolizam. Određivat će se i vrijednosti krvnog tlaka, šećera u krvi i ukupnog kolesterola te omjer struk/bokovi.

“Na Svjetski dan zdravlja  prezentirani su podaci o pojavnostima nekih bolesti koji su prikupljeni na razini Europske unije po istoj metodologiji za sve članice. Za Hrvatsku imamo podatke na koje doista ne možemo biti ponosni. Trećina ukupnog stanovništva ima povišeni krvni tlak, boluje od hipertenzije. Kada su u pitanju osobe starije od 65 godina, čak osam od deset osoba ima hipertenziju, što znači da treba reagirati puno ranije. Isto je i s dijabetesom – imamo deset posto ukupnog stanovništva koje boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina, njih čak četvrtina. Tu su i kronične plućne bolesti, a sve to su brojke koje su alarmantne jer sva ta stanja uključuju u pravilu doživotno uzimanje nekakve terapije. Veliki je to osobni problem, ali i opterećenje za cijelo društvo.” kaže nam voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević. Stoga je u Tjednu zdravlja fokus na upravo na tim rizicima koje je vrlo važno što prije otkriti i staviti pod kontrolu.

Poziv je upućen svima, zainteresirane osobe mogu se predbilježiti za svoj termin na broj telefona 311-563, a dostupni su termini od 8 do 10 sati.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn