„TERPSIHORE“ TATJANE KOSTANJEVIĆ U DOMU KULTURE: Zavodljiva i nježna, metaforična i magična – žena!

Datum objave: 30. 4. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Zaštitnice plesa i muzike, vitke i elegantne, samosvjesnih tijela, zaustavljene u pokretu, jedinstvene kao i žena, Terpsihore su stigle u Novu Gradišku, zajedno sa svojom autoricom, akademskom kiparicom Tatjanom Kostanjević.

Kćer Zeusa i Mnemozine, jedna od devet muza, od antike na ovamo, Terpsihora je zaštitnica plesa i glazbe.Vitkog i samosvjesnog tijela, zaustavljena u pokretu, Tatjani Kostanjević, akademskoj kiparici s požeškom adresom, ona je i puno više. Žena današnjice, zavodljiva i nježna, snažna i uplašena, smjela i nesputana, držačica ugleda koja govori ritmom glazbe.

70-ak centimetara visoke, odlivene u bronci, nastale kao razmišljanje o urbanim skulpturama velikih dimenzija, Terpsihore su stigle u Novu Gradišku i smjestile se tamo gdje i pripadaju, u galerijski prostor Pučkog otvorenog učilišta M.A.Relković. Naziv je to sasvim posebne izložbe skulptura umjetnice bogatog profesionalnog životopisa i kreativnog karaktera, kiparska priča za istinske sladokusce koju je, uz autoricu osobno, Novogradiščanima predstavila ravnateljica Učilišta, profesorica Danijela Juranović.

“Iako izrađene u čvrstom materijalu, Terpsihore Tatjane Kostanjević, ostavljaju dojam iznimne pokretljivosti, a dozu mistične teatralne zavodljivosti cijelom ciklus daje zabavna i znalački promišljena igra slobodnih i životnih dvodimenzionalnih likova bačenih sjena čija je samodopadnost samo prikriveni poziv na interakciju. Autorica izložbe, kiparica Tatjana Kostanjević, svojim se radovima, naizgled lišenim „spomeničke težine“, vješto poigrava volumenom, prostorom, ritmom, karakterom, pa njene figure, iako promišljaju o životu, stilu, poimanju prostora i vremena, djeluju razigrano, koketno, neopterećeno, gotovo prkosno u svom zanosu.“, rekla je, između ostaloga, predstavljajući Terpsihore, profesorica Juranović.

Jedinstvenu izložbu ostvarenu uz potporu Grada Nova Gradiška i Ministarstva kulture, sastavljenu od galerije razigranih likova, vještih, formom razvedenih, zaljubljenih, izuvenih, šašavih, zanimljivih i veselih brončanih skulptura, uz novogradiške poklonike umjetnosti, posjetio je i prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić. Ako to niste učinili prvoga dana, svakako navratite u Dom kulture, jer, Terpsihore čekaju…

TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO: Jelena Kovre

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn