TEMATSKA SJEDNICA O BAŠKOJ – Predloženo poništenje natječaja za davanje u zakup prenoćišta u Baškoj

Datum objave: 05. 1. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA  –  Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Požege završila je nakon duge rasprave donošenjem zaključka o raspolaganju Dječjim odmaralištem (ili točnije – prenoćištem) u Baškoj. Vijećnici SDP-a nisu došli na sjednicu.

U Zaključku koji je usvojen većinom glasova nazočnih vijećnika uz jedna suzdržan glas vijećnice Blagojke Leko, Gradsko vijeće predložilo je gradonačelniku da se ne donosi odluka o novom davanju u zakup ili bilo kakvom drugom obliku davanja na upravljanje prenoćišta u Baškoj (sobe s doručkom), dok se ne utvrde sva nužna ulaganja u građevinske radove i ulaganja u opremu za obavljanje djelatnosti prema sadašnjoj kategorizaciji. Grad Požega će u roku od 30 dana napraviti detaljni pregled objekta i o tome sačiniti zapisnik te izraditi elaborat potrebnih ulaganja. Grad Požega, stoji u Zaključku, utvrdit će  mogućnost osnivanja trgovačkog društva i projekciju troškova osnivanja i rada tog društva u vlasništvu ili suvlasništvu Grada.Ukoliko analize pokažu opravdanost takvog upravljanja, Grad Požega će upravljati prenoćištem preko trgovačkog društva kojem je osnivač ili suosnivač, a u protivnom će gradonačelnik primijeniti druge modele upravljanja sukladno svojim zakonskim obvezama. Kroz upravljanje prenoćištem  obvezno je osigurati  što kvalitetniji smještaj i boravak djece vrtićke i školske dobi te umirovljenika.

Konačno, Gradsko vijeće predložilo je Povjerenstvu za zakup poslovnog prostora da razmotri mogućnost poništenja Javnog natječaja kojim se prenoćište u Baški željelo dati u zakup na određeno vrijeme. Iako nije obvezujući, gradonačelnik Vedran Neferović složio se s ovim Zaključkom, no prije toga upoznao je vijećnike s nekim činjenicama vezanim uz temu sjednice.Posebice kada se ističe nužnost socijalne osjetljivosti. Objekt trenutno ima 11 soba s 29 kreveta, a dvije sobe su osmerokrevetne i kao takve mogu biti zanimljive za boravak vrtićke i školske djece.No iskorištenost je upitna.

nn

“SDP se na svojoj tiskovnoj za medije postavio kao dobročinitelj pa su rekli- 90 djece gradskih osnovnih škola, 30 djece gradskih vrtića, 40 djece polaznika astma kampa itd… No podaci govore – u razdoblju od 2011 do 2015 godine iz Socijalnog programa Grada Požege ukupno je ljetovalo 76 djece. Što se tiče dječjeg vrtića ni tu nisu parametri bolji. I niti jedna gradska škola nije organizirala dolazak. Da Grad direktno upravlja objektom, smatram kako se u tom slučaju  postavlja  pitanje tko su zaposlenici, da li bi oni imali jednak zaštićeni radno-pravni status,  po kojoj osnovi će oni raditi i što kad sezona završi. Dakle, ta formulacija  mi nije do kraja jasna. Terminološki također moramo razlučiti – to više nije odmaralište, to je prenoćište, to su sobe s doručkom. U tom slučaju, iščitava se kako bi trgovačko društvo bilo sputano u svom poslovanju na način da bi se izvan  društva nametale cijene usluga koje čine njegovu osnovnu djelatnost, a koje bi prioritetno bile niže od tržišnih kako bi se  zadovoljile potrebe određenih socijalnih skupina. To bi utjecalo na poslovanje samog društva i mogućeg ostvarenja dobiti što bi bilo u suprotnosti s čl.1 Zakona o trgovačkim društvima. Ne znam na koji način bi to bilo provedivo. Uz to, mi nemamo pravo stanje kako će to sve izgledati kada istekne ugovor  iz 2011. godine u svibnju ove godine i što će tamo ostati,” naglasio je gradonačelnik, dodajući kako je riječ o izvrsnoj lokaciji i objektu koji tržišno vrijedi oko 5,6 milijuna kuna, ali moraju se provjeriti svi troškovi koje donosi osnivanje trgovačkog društva  napraviti prave analize bez previše optimističnih očekivanja.” naglasio je Neferović dodajući : “Mislim da bi bilo dobro razmisliti da, dok u gradu Požegi postoji i jedan metar neasflatirane ulice, nogostupa i uređene javne površine, bez detaljne studije ulaganja nužnih u građevinski dio objekta i bez osnovnog troškovnika, ići u nekakvu turističku avanturu u Baškoj koja bi koštala proračun mislim da bi to bilo suludo.”

Iako vijećnici SDP-a nisu bili prisutni na sjednici medijima su poslali priopćenje u kojem na vrlo slikovit način pojašnjavaju svoj nedolazak.No slikovitost pojašnjenja koje je stiglo usred trajanja sjednice, ipak nije dovoljna da to priopćenje i objavimo jer uvjereni smo kako su im građani dali povjerenje između ostalog i zato da rade svoj vijećnički posao – na sjednicama Gradskog vijeća a ne pišući priopćenja. Njima je pak Neferović poručio: “Neće biti sudskih sporova! Mene je nažalost dočekalo da moram ići na sud zbog prostora koji su dati na neograničeno vrijeme, bez naknade nekome od strane Grada Požege. Takvi su me ugovori dočekali – od prostora za Obiteljski centar, od prostora za Judokan klub, Streljački klub i prostor koji je koristio trener streljačkog kluba – sve je to vrlo sporno, a to je isto gradska imovina.”

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S.Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn