TEKIJA D.O.O. POŽEGA – Predstavljen projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica

Datum objave: 03. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – U Multimedijalnoj dvorani u Pleternici danas je predstavljen Projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Pleternica”. Riječ o projektu čija je ukupna vrijednost oko 220 milijuna kuna s PDV-om, koji obuhvaća područja Grada Požege, Grada Pleternice i Općine Jakšić i to izgradnjom kanalizacijske mreže u dužini od 44,5 kilometara te pročistačem otpadnih voda.

Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica spada u velike i značajne projekte, a ostvaruje su u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama i jedinicama lokalne samouprave – Gradom Pleternicom, Gradom Požegom i Općinom Jakšić.

Projekt je predstavio direktor Tekije d.o.o Anto Bekić. “Riječ je o do sada otpisanih ugovora u vrijednosti 139 milijuna kuna. Još se očekuje i ugovor za uređaj za pročišćavanje, procijenjene vrijednosti 31 milijun kuna. To je preko 170 milijuna kuna vrijednost projekata. Pri tom 70 posto su direktno bespovratna europska sredstva i oko 25 posto su domaća sredstva ministarstava, zaštite okoliša i Hrvatskih voda, a tek manje od 5 posto su lokalna sredstava gradova Pleternice i Požege i općine Jakšić. To je ogromna važnost i sami ne bi ovakve projekte mogli financirati. Uz uređaj za pročišćavanje voda koji će biti izgrađen ovdje u Pleternici, u samom projektu iznimna važnost je izgradnja novih kanalizacijskih mreža za cijeli niz naselja na pleterničkom području te se daje mogućnost izgradnje do 1200 priključaka, što građana, što gospodarstva na novi sustav. To je velika dobit za naš okoliš, za zdravlje ljudi i naše rijeke Orljave,” rekao je direktor Bekić.

“Ovo je najveći projekt ikad koji se provodi na području našeg grada i teško vjerujem kako će se u bliskoj budućnosti pojaviti projekt vrijedan 220 milijuna kuna koji će se financirati sredstvima Europske unije ili na bilo koji drugi način. Usporedbe radi, prije dvije godine proračun Grada Pleternice iznosi je 6,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. Gradu Pleternici, kada bi zaustavio sve investicije, plaće vrtića, knjižnice, sve one osnovne funkcije koje mora obavljati, javnu rasvjetu, uređenje cesta, održavanja zelenih površina, trebalo bi 35 godina kako bismo samostalno izgradili taj sustav. Mislim da je to najbolji pokazatelj što taj projekt nama znači, a pri tom moram naglasiti kako Grad Pleternica sudjeluje sa svega 3,7 milijuna kuna. Dakle, jedan uistinu mali iznos koji mi, u tih 220 milijuna kuna, osiguravamo a ova preostala sredstva idu iz EU fondova iz sredstava Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda,” rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

“Kroz ovaj projekt riješit će se pitanje sustava odvodnje naših prigradskih naselja od Vesele do Kuzmice, uključujući Dervišagu i dio općine Jakšić koji su dio naše aglomeracije, a s druge strane naselja Gradac, Frkljevci i Kadanovci, Bzenica, Bresnica i Sulkovci te Trapari i Novoselci. Ako znamo da Grad Pleternica ima izgrađen sustav odvodnje i ako znamo da sustav odvodnje imaju naselja Resnik, Svilna i Buk, tada ćemo ovim projektom, kada se završi omogućiti priključenje preko 90 posto kućanstava s područja grada Pleternice i prigradskih naselja. Ostaju mjesta koja se zbog svoje udaljenosti od prečistača nisu mogla uključiti u ovaj projekt Aglomeracije Pleternica – Bilice, cijelo područje od Sulkovaca, Poloje, Požeška Koprivnica, Ratkovica i Komorica, te Požeške Sesvete, Ćosinac, Zarilac, Knešci – vjerujem da ćemo njih kroz neka buduća proširenja ovog sustava aglomeracije riješiti. To je izuzetno bitan i značajan projekt i za naše građane, vezano za komunalnu infrastrukturu, ali naravno i vezan za zaštitu okoliša.Tu je i posebni sustav aglomeracije je Aglomeracija Zagrađe, Bučje i Brodski Drenovac, projekt vrijedan oko 25 milijuna kuna. Za njega smo u ovoj godini osigurali sredstva iz Hrvatskih voda u visini od 2,5 milijuna kuna i s tim projektom krećemo. On će biti poseban sustav s posebnim pročistačem za oko 1300 stanovnika,” rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

“Čast mi je biti danas ovdje. Na području naše županije dobili smo tri aglomeracije – aglomeracija Lipik-Pakrac,aglomeracija Pleternica te aglomeracija Požega – preko 500 milijuna kuna investicija. Sva tri projekta su u tijeku, a kroz te tri aglomeracije naše općine i gradovi dobit će mogućnost priključka kako u vodovodne mreže, tako i u kanalizacijske čime se postiže razina životnog standarda kakav svi naši građani zaslužuju, te pored toga i zaštita okoliša. Krenule su i istražne radnje za još jedan veliki projekt – akumulaciju Kamenska, a to je dodatnih 300 milijuna kuna investicija, obrana od poplava te brojne gospodarske mogućnosti,” rekao je župan Alojz Tomašević.

Nazočne su pozdravili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, a predstavljanju projekta prisustvovali su i gradonačelnik Požege Darko Puljašić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i drugi.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn