TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA – Grupna mobilnost u Rumunjskoj

Datum objave: 24. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U posjetu Rumunjskoj u Erasmus + KA122 grupnoj mobilnosti projekta “Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole” sudjelovalo je 8 učenika i 2 nastavnice Tehničke škole u Požegi.  Mobilnost je održana od 11. do 15. prosinca 2023. godine. Škola domaćin bila je škola Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” iz Lugoja. 

U posjetu Rumunjskoj u Erasmus + KA122 grupnoj mobilnosti projekta “Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole” sudjelovalo je 8 učenika i 2 nastavnice Tehničke škole u Požegi. Sudjelovali su učenici: Jakov Peica, Filip Mihaljević, David Peula, Hana Kerker, Domagoj Strnak, Filip Čuljak, Lara Kordaso i Karlo Makarević. Nastavnice u pratnji bile su profesorice Karolina Kraljević Malvić i Marina Mirković (koordinatorica projekta). Mobilnost je održana od 11. do 15. prosinca 2023. godine. Škola domaćin bila je škola Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” iz Lugoja. Ova škola bila je partner u trogodišnjem Erasmus+ KA2 projektu školskog partnerstva „Together in Environmental Solutions Learning Activities” (TESLA) kojem je Tehnička škola u Požegi bila koordinator a trajao je od 2019. do 2022. godine.

Prvog dana susreta u školi, nakon upoznavanja, formirane su 4 međunarodne grupe učenika koji su tijekom tjedna surađivali u radu na zadacima i aktivnostima. Prije mobilnosti pokrenut je novi eTwinning projekt „Carefree and environmentally sustainable school” u kojem učenici rade na raznim zadacima. Sudionici su upoznali prostor i učionice škole, kao i Lugoj u vođenom razgledavanju u organizaciji učenika škole domaćina. Drugi dan mobilnosti u Rumunjskoj učenici su sudjelovali na nastavi s rumunjskim kolegama.

Trećeg dana mobilnosti u Rumunjskoj sudionici su posjetili rumunjsku povijesnu pokrajinu Transilvaniju. Četvrti dan mobilnosti u Rumunjskoj sudionici su posjetili Temišvar – jedan od tri grada europske prijestolnice kulture 2023. sa sloganom “Shine your light – Light up your city!” Udruga Europske prijestolnice kulture Temišvara poručuje: “Možemo zajedno osvijetliti grad s našom žarkom znatiželjom, ljubavlju prema umjetnosti i poštovanjem različitosti, našom odlučnošću da učinimo korak naprijed i zauzmemo stav za naše zajedničke europske vrijednosti.”
Glavni grad Banata je ranije bio dio Habsburške monarhije, a danas je drugi po veličini grad u Rumunjskoj. U Temišvaru stotinama godina žive razni narodi i vjere jedni pored drugih i – jedni s drugima.

Zadnji dan grupne mobilnosti učenika u Rumunjskoj u Erasmus+ KA122 projektu u području odgoja i općeg obrazovanja: „Osnaženi za put do bezbrižne i ekološki održive škole“, sudionici su posjetili Muzej povijesti, etnografije i likovne umjetnosti u Lugoju. Važan je kulturni objekt mjesta, a godišnje ga posjeti stotine turista zainteresiranih za povijest Lugoja. Počevši od 1968. godine gradska uprava otvorila je muzejske zbirke za posjet. Ovdje se svi zainteresirani mogu informirati o etnografiji, arheologiji, likovnoj umjetnosti i mnogo toga iz povijesti. Muzej je smješten u impozantnoj zgradi s kraja 19. stoljeća, koja je 1951. godine ušla u državnu baštinu.
Učenici su u školi domaćinu nastavili s eTwinning radionicom radom na projektu. Radionicu je vodila profesorica Adriana Mariș, rumunjska eTwinning abmasadorica.
Četiri međunarodne grupe pripremile su i prezentirale zanimljive radove prema temama:
1. RO vs HR sustav obrazovanja
2. Temišvar – europska kulturna prijestolnica
3. Transilvanija – prošlost i sadašnjost
4. Moja škola iz snova
Slijedila je evaluacija mobilnosti i podjela certifikata. Našim učenicima kao i većini rumunjskih učenika ovo je bio prvi Erasmus projekt i oduševljeni su susretom, upoznavanjem i aktivnostima koje su odlično odradili.

Poslije podne održan je humanitarni božićni koncert – godišnja umjetnička manifestacija kojom kroz glazbu te izradu i prodaju ukrasa specifičnih za blagdan, učenici i profesori daju svoj mali doprinos prikupljanju sredstava u humanitarne svrhe. Svečanosti su se pridružili i učenici Tehničke škole koji su donijeli božićne ukrase koje su izradili u školi uz pomoć profesorice Antonie Petrović Klaić i knjižničarke Meri Bajić. Učenik Jakov Peica sudjelovao je na koncertu svirajući na bisernici dvije kompozicije: “Tiha noć” i “Radujte se narodi”.

“Zahvaljujemo ravnatelju prof. dr. Ioanu Aurelian Sima i cijeloj školi domaćinu Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, posebno učenicima i profesorima koji su bili izravno uključeni u aktivnosti ove grupne mobilnosti učenika. Škola koju smo posjetili izvrstan je primjer dobre prakse i uspjeli smo otkriti i naučiti puno toga za naš daljnji rad i učenje. Hvala prijateljima u Rumunjskoj na domaćinstvu, dobrodošlici i pomoći u organizaciji putovanja i smještaja u Rumunjskoj.
Odlična suradnja profesorica Adriane Mariș i Lucie Boldea s našim nastavnicama u pratnji (profesorice Karolina Kraljević Malvić i Marina Mirković), kao rumunjskih i hrvatskih učenika temelj su dogovora o uzvratnom posjetu rumunjskih učenika i nastavnika našoj školi u Požegi u okviru njihove Erasmus akreditacije.” poručili su iz Tehničke škole.

TEKST: S. P.                     FOTO: TŠ Požega

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn