TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA – ERASMUS+PROJEKT: TESLA u Rumunjskoj

Datum objave: 28. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo šest učenika: Luka Gomerčić, David Jurković, Juraj Matić, Niko Čilić, Šimun Klarić i David Vidović. S njima su bili profesori: Tomislav Marković, Dalibor Banaj, ravnatelj škole Zoran Galić i koordinatorica projekta Marina Mirković.

U razdoblju od 17. do 23. listopada 2021. Gimnazija „ Coriolan Brediceanu“ iz Lugoja u Rumunjskoj bila je domaćin druge mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva „Together in Environmental Solutions Learning Activities“ (TESLA). Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega (koordinator) iz Hrvatske, BHAK International Business School Linz, Austrija i Kanepi Gümnaasium, Estonija. Aktivnosti učenja imale su za cilj osvijestiti mlađe naraštaje o potrebi korištenja obnovljivih izvora energije i njihovoj odgovornoj uporabi.

Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo šest učenika: Luka Gomerčić, David Jurković, Juraj Matić, Niko Čilić, Šimun Klarić i David Vidović. S njima su bili profesori: Tomislav Marković, Dalibor Banaj, Zoran Galić (ravnatelj škole koordinatora) i Marina Mirković (koordinatorica projekta).

“Kao i kod svih Erasmus+ projekata, ovaj susret imao je za cilj komunikaciju i suradnju mladih Europljana, ali i razvoj njihovog timskog rada i prijenos teorijskih znanja stečenih na STEM nastavnim predmetima (znanost, tehnologija, matematika). Iako je razvoj projekta fizičkim susretima prekinut zbog epidemije COVID-19, učenici i nastavnici iz četiri škole nastavili su rad u virtualnom prostoru, obilježavajući, kroz specifične aktivnosti, Dan planeta Zemlje, Tjedan globalnih ciljeva, Europski dan jezika, Dane Erasmusa i nastavak rada u istoimenom eTwinning projektu. Četiri škole pokazale su spremnost za nastavak projekta u ovim teškim uvjetima. Uz napore, ograničenja i izazove koji su posvuda, ovaj susret je dokaz da Europa ima mlade građane koji su odgovorni i spremni graditi bolje društvo za treće tisućljeće,” rekla je koordinatorica projekta Marina Mirković.

Prvog dana aktivnosti u Lugoju učenike je pozdravio ravnatelj srednje škole u Lugoju prof. dr. Aurelian Sima. Primio ih je zamjenik gradonačelnika Lugoja, gospodin Bogdan Stefan Blidariu. Učenici su u školi domaćina održali prezentacije o korištenju obnovljivih izvora energije u svakoj zemlji. Drugi dan učenici i njihovi nastavnici posjetili su ExperimentariumTM u Temišvaru, gdje su svjedočili eksperimentima na teme poput fotonaponske energije i korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije. Treći dan nastavnih aktivnosti bio je posvećen školskim aktivnostima. Učenici su mjerenja provedena prethodnog dana u Eksperimentariumu iskoristili za dovršenje izračuna i crtanje pripadajućih krivulja odnosa mjerenih veličina. Koristeći laboratorijske komplete odjela za fiziku, srednjoškolci, podijeljeni u transnacionalne timove, izgradili su različite uređaje za primjenu obnovljivih izvora energije: stroj koji se kreće energijom koju stvara solarna ploča, vjetroturbina koja proizvodi električnu energiju, kotač koji proizvodi energiju snagom vode.

Četvrti dan bio je posvećen proučavanju lokalnih izvora električne energije. Počeo je posjetom fotonaponskom parku u Darovi, gdje su saznali tehničke detalje o funkcioniranju solarnih panela. Putovanje je nastavljeno posjetom Željeznim vratima Dunava, gdje su posjetili muzej hidroelektrane. Zadnjeg dana učenici su radeći u međunarodnim grupama, pripremili članke koji će biti objavljeni u časopisu projekta, koristeći stečene informacije i fotografije snimljene tijekom tjedna. Svi sudionici mobilnosti primili su certifikate sudjelovanja.

Učenici su bili dio velike obitelji mladih Europljana zabrinutih za izvore energije u budućnosti, promišljajući kako pri tome biti održiv i što manje štetan za okoliš. Svi partneri su cijenili vrijeme provedeno u Rumunjskoj, organizirani program i gostoprimstvo u kojem su uživali.Aktivnosti koje su se odvijale u Rumunjskoj bile su provedene prema epidemiološkim mjerama koje nalaže svaka država članica EU. Projekt TESLA sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se početkom ožujka 2022. godine u Linzu.

TEKST: S.P./ TŠP                 FOTO: TŠP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn