TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA – Emanuel Grbac osvojio treće mjesto na Državnom natjecanju “Opisujemo sustave”

Datum objave: 12. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na Državnom natjecanju “Opisujemo sustave” koje je održano 9. i 10. studenoga online učenik Tehničke škole iz Požege Emanuel Grbac, uz pomoć mentorice prof. Marine Mirković osvojio je visoko 3. mjesto u A kategoriji.

Državno natjecanje i smotra “Opisujemo sustave” za prošlu školsku godinu (2019./20.) održano je 9. i 10. studenog 2020. godine. Umjesto susreta u Delnicama u travnju, zbog epidemije COVID-19, natjecanje je održano online pomoću alata Microsoft Teams. Sudjelovalo je 19 pozvanih učenica i učenika Republike Hrvatske, raspoređenih u dvije kategorije (A – učenici 1. i 2. razreda, B – učenici 3., 4. i 5. razreda srednje škole).Učenik Emanuel Grbac iz Tehničke škole u Požegi osvojio je 3. mjesto u A kategoriji. Tema njegova rada je “Inteligentna odjeća i modni dodaci”. Emanuelova mentorica je prof. Marina Mirković.

“Emanuel je pri izradi svog rada imao i intervju s prof. dr. sc. Snježanom Firšt Rogale sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno-istraživačko-inovativni tim pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravka Rogalea ima ukupno preko 20 patenata i preko 30 inovacija. Za neke od njih su nagrađeni sa prestižnim nagradama u zemlji i svijetu. Zahvaljujemo im na suradnji kod izrade Emanuelova eseja. Elektronika se spaja s tekstilom kako bi stvorila moderna, funkcionalna i ugodna rješenja za naše svakodnevne potrebe; bilo da se radi o sportu, slobodnom vremenu, kućnoj njezi i zdravstvu. Koncepti pametne odjeće postaju stvarnost,” rekla je Emanuelova mentorica, profesorica Mirković.

Prvo mjesto na natjecanju u kategoriji A osvojila je učenica Lucija Magaš iz Medicinske škole Ante Kuzmanića, Zadar s radom „Čudesan svijet bakterija“. Drugo mjesto osvojila je učenica Nikolina Papić iz Prirodoslovne škole Split s radom „Utjecaj vremenskih prilika na ocjene i raspoloženje učenika“. U kategoriji B prvo mjesto osvojio je učenik Leon Lenuzzi Šuper iz Gimnazije Karlovac. Tema njegova rada je „Razvoj ovisnosti na kofein kod Drosophile melanogaster“.

“Na ovom natjecanju tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Prvog dana natjecanja učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa sustava i pitanja vezanih uz opis. Drugi dan natjecanja slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Ove godine učenici su izradili snimke prezentacije u trajanju do 10 minuta. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme,” pojasnila je profesorica Mirković. Organizatori Državnog natjecanja i smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo.

TEKST: S. P./ M. M.       FOTO: M. Mirković

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn