TAMO GDJE USPUT POSTAJE CILJ: Brodsko-posavska županija kao sjajan izbor za školsko putovanje

Datum objave: 09. 8. 2022. | Kategorija: Lifestyle

SLAVONSKI BROD – Uz novi interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić u Slavonskom Brodu, svakako posjetite Franjevački samostan i dvorac Kulmer- Marković u Cerniku, Spomen-galeriju kipara Ivana Meštrovića u Vrpolju i spomen-obilježje VRA Bljesak u Okučanima.

Uz veličanstvenu povijesnu Tvrđavu s početka 18. stoljeća u Slavonskom Brodu svakako posjetite novi interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić . Smješten je u kući Brlić, jednoj od najljepših brodskih katnica. Tu se, samo par metara od rijeke Save, doselila autorica najljepših dječjih bajki nakon udaje za odvjetnika Vatroslava Brlića 1892. godine i u njoj je napisala neka do svojih najvrjednijih djela.

U prizemlju novog interpretacijskog centra dnevna je knjižnica za druženje uz novine i čitanje knjiga za sve nostalgičare kojima papir još uvijek nešto znači, a na zidovima su djela likovnih umjetnika pa je ovaj prostor i svojevrsna galerija. Na prvom katu autentičan je stan Brlićevih s dva salona, knjižnicom, spavaćom i dječjom sobom, u potkrovlju je galerijski polivalentni prostor za književne večeri i kulturne prezentacije, a još jedan takav moderna prostor za evente, degustacije i prezentacije je u podrumu kuće.

Naravno, interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić ima i svog vodiča, mobilnu aplikaciju koja će posjetitelje provesti kroz kući i dvorište, a multimedijalni i interaktivni sadržaji privući će školarce i mlade, ali i sve one koji se mladima osjećaju.

Kuća Ivane Brlić-Mažuranić ponedjeljkom je otvorena od 10 do 14 sati, od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanom je zatvorena.

Kamo na izlet?

Posjetite Franjevački samostan i dvorac Kulmer- marković u Cerniku kod Nove Gradiške, Spomen galeriju kipara Ivana Mažuranića u Vrpolju i spomen- obilježje VRA Bljesak u Okučanima. Za aktivnosti na otvorenom tu je posjet Garčinu i jahanje na Ranču Ramarin.

IZVOR: TZ BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn