SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – Depresija. Razgovarajmo.

Datum objave: 06. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Ovogodišnji Svjetski Dan Zdravlja, posvećen je depresiji, kao jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice i obilježava se pod sloganom „Depresija. Razgovarajmo“. U suradnji s Domom zdravlja Požeško-slavonske županije, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te Palijativnim timom LiPa iz Lipika, Zavod za javno zdravstvo danas je proveo javnozdravstvene akcije u požeškoj pješačkoj zoni  u Požegi te u drugi gradovima županije, kako bi upozorio na sve veću opasnost po mentalno zdravlje stanovništva.

“Sunce s’ja ko tepsija, u mom srcu depresija”. Depresija? Znak slabosti. Tako je nekad bilo. Danas se o depresiji govori, od depresije bolujemo, mislimo da depresiju poznajemo, svaku promjenu raspoloženja pripisujemo upravo njoj – kraljici depresiji. No, depresija nije šala.

Tijekom Mjeseca preventive (1.4. – 31.5.) Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije pripremio je javnozdravstvenih aktivnosti, naglasio je ravnatelj Zavod Mato Matijević. “U suradnji s našim partnerima sugrađanima želimo omogućiti mjerenje anksioznosti, ali i krvnog tlaka, vrijednosti šećera u krvi te dati savjete o zdravim životnim stilovima. Danas smo u Požegi, Pleternici, Kutjevu i Velikoj , a 27. travnja istu akciju organizirat ćemo u Pakracu,” rekao je Matijević. “Depresija nije kratkotrajna promjena raspoloženja. Ona zahtjeva da takav osjećaj lošijeg funkcioniranja, gubitka interesa traje najmanje dva tjedna. To je dugotrajnije stanje lošijeg raspoloženja. Možemo reći da je svaka druga osoba tijekom svog života doživjela jednu kratku depresivnu epizodu, to je vjerujem – dovoljno alarmantno. U Požeško-slavonskoj županiji 6 do 8 tisuća osoba ima zapravo neke probleme koji bi se mogli dijagnosticirati kao depresija. Mentalnim zdravljem stanovništva se nedovoljno bavimo, a problemi su veliki i sve veći. Depresija je glavni uzrok radne nesposobnosti u svijetu i hospitalizacije vezano uz mentalne poremećaje, a svega 50 posto oboljelih uopće zatraži pomoć. Depresija je veliki problem i nije riješen, ali je rješiv. Problem su stigme i predrasude i trebamo pomoći osobama u našem bliskom okruženju da o svom problemu počnu razgovarati. Čak 15 posto osoba koje boluju od depresije u nekom će trenutku pokušati počiniti suicid i to je dovoljno strašna činjenica,” naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

nn

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije među onima je koji su na liniji borbe protiv ove bolesti. “Dugi niz godina surađujemo sa Zavodom za javno zdravstvo i jednostavno smo “naslonjeni” jedni na druge. Preventiva, javno zdravstvo i kurativa kroz Dom zdravlja, imamo ambulante, imamo patronažu koja obilazi cijeli teren i zaista zajedničkim snagama pokušavamo pomoći našim sugrađanima – ponajprije edukacijom, upućivanjem, a onda ako nažalost, dođe do bolesti, dolaze u Dom zdravlja. Do tada je Zavod za javno zdravstvo partner koji pokušava usmjeriti naše sugrađane u pravcu zdravog života,” naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Darko Puljašić.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn