SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2020 – Podrška medicinskim sestrama i primaljama

Datum objave: 07. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Svjetski dan zdravlja (World Health Day) obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja ističe važnost podrške medicinskim sestrama i primaljama te je posvećen osnaživanju njihove uloge.

Iznimno je velika važnost medicinskih sestara i primalja u očuvanju zdravlja svih nas. Na svijetu, 70 posto zdravstvenih i socijalnih djelatnika čine žene, a medicinske sestre i primalje su veliki dio te radne snage. Za postizanje zdravlja za sve trebamo dovoljan broj dobro obučenih i obrazovanih medicinskih sestara i primalja koje u svom poslu imaju našu punu podršku i primaju plaću razmjerno uslugama i kvaliteti skrbi koju pružaju. Skrb medicinskog osoblja za pacijente i stanovništvo se gradi na odnosu povjerenja. Poznavanjem čovjeka, tradicije, kulture i običaja svojih zajednica, medicinske sestre i primalje mogu pružati bolju njegu i nezamjenjive su u vrijeme epidemije ili druge krizne situacije. Rad medicinskih sestara i primalja treba biti iznimno poštovan i cijenjen kako bi se mogle posvetiti čuvanju zdravlja svih nas.

Pet ključnih područja ulaganja:
1.  Ubrzati ulaganja u obrazovanje medicinskih sestara i primalja
2.  Zaposliti više medicinskih sestara
3.  Uložite u voditeljske vještine medicinskih sestara i primalja
4.  Primalje i medicinske sestre trebaju biti srce primarne zdravstvene zaštite
5.  Podržimo medicinske sestre i primalje u promicanja zdravlja i prevenciji bolesti.

“Zahvalimo svim našim medicinskim sestrama, tehničarima i primaljama na njihovom teškom radu i hrabrosti – oni su na prvoj liniji, čuvaju naše zdravlje i zdravlje naših obitelji, često ih nema dovoljno. Pozovimo odgovorne da više investiraju u njih, jer je to istovremeno investicija u zdravlje svih nas. Čuvajmo naše zdravlje i čuvajmo naše zdravstveno osoblje, posebno sada, u vrijeme pandemije COVID-19. Pomognimo im da ostanu zdravi, kako bi mogli skrbiti za nas u slučaju potrebe. Ostanimo doma!” poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije obilježavajući ovaj dan.

TEKST: S. P.           FOTO: Poster

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn