SVJETSKI DAN SRCA U POŽEGI – Obećajte svom srcu zdraviji stil života

Datum objave: 11. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Svjetska kardiološka federacija svake nas godine poziva na brigu o vlastitom srcu obilježavanjem Svjetskog dana srca. Svake se godine Svjetskoj kardiološkoj federaciji u borbi za zdravo srce priključuju Hrvatsko kardiološko društvo, Zaklada Hrvatska kuća srca, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te županijski Zavodi za javno zdravstvo, među kojima i požeško-slavonski Zavod.

Ove se godine Svjetski dan srca obilježava pod sloganom «Moje srce, Tvoje srce», kojim se svi pozivaju da prigodom obilježavanju ovog dana obećaju sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom života.

“Kardiovaskularne su bolesti svjetski ubojica broj jedan, a sukladno tome i u našoj županiji svake godine više od polovice umrlih umire zbog bolesti kardiovaskularnog sustava. Naime, kardiovaskularne bolesti kao uzrok smrti još uvijek su na prvom mjestu u našoj županiji i tako će sigurno još neko vrijeme i ostati. U prosjeku godišnje od 1000 osoba koje umiru, 500 ih umire zbog bolesti srca i krvnih žila. One smrti koje se događaju zbog bolesti srca i krvnih žila prije 65 godine života su one na koje moramo reagirati i koje se trebalo i moglo spriječiti. One su posljedica izrazito loših životnih stilova. Dobra vijest jest da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti uvođenjem samo nekoliko jednostavnih dnevnih promjena,”kaže voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Domom zdravlja i studentima medicine šeste godine iz Zagreba, skupina studija na engleskom, organizirao je javnozdravstvenu akciju u kojoj su građanima mjerili postotak masnog tkiva u tijelu, tlaka te vrijednosti šećera u krvi uz savjetovanje za visokorizične osobe. Uz ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Matu Matijevića te ravnatelja Doma zdravlja Marijana Višatickog, akciji se pridružio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn