SVJETSKI DAN SRCA U POŽEGI – Budi heroj srca…Obećaj!

Datum objave: 24. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Već tradicionalno, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije sa studentima Medicinskog fakulteta iz Zagreba, Domom zdravlja, udrugom Zdravi život i LiPa obilježio je Svjetski dan srca. I ove godine građani su u požeškoj pješačkoj zoni mogli izmjeriti šećer u krvi, tlak i ostale zdravstvene parametre, a pridružio im se pri tom i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Ove se godine Svjetski dan srca obilježava pod sloganom „Budi heroj srca…Obećaj“, kojim se svi pozivaju da prigodom obilježavanju ovog dana obećaju sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom života. Bolesti srca i krvnih žila su najčešći uzrok smrti u svijetu. U Požeško-slavonskoj županiji svake godine više od polovice umrlih, umire zbog bolesti kardiovaskularnog sustava. Dobra vijest jest je da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti uvođenjem samo nekoliko jednostavnih dnevnih promjena – dovoljno je jesti zdravije, biti tjelesno aktivniji i reći ne pušenju. Grad Požega podržava sve javnozdravstvene akcije, a u društvu ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Mate Matijevića, zdravstvene parametre, uz puno smijeha i šale, izmjerio je i gradonačelnik Darko Puljašić.

“Podupiremo ovakve akcije jer želimo naše sugrađane osvijestiti kako briga o zdravlju kreće od njih samih, sami moramo prepoznati vrijednost svog zdravlja. Ovo je još jedna u nizu hvale vrijednih akcija našeg Zavoda za javno zdravstvo u kojoj pristupačno, kvalitetno i besplatno možemo provjeriti temeljnu sliku svog zdravstvenog stanja, a za sve ostalo imamo izvrsno zdravstvo u našem gradu i županiji. Prevencija je najvažnija, važno je prevenirati neželjena stanja koja poslije dovode do posljedica i situacija kada kvaliteta života više nije ista,” naglasio je gradonačelnik. Kako je i sam bio u sustavu niz godina kao ravnatelj Doma zdravlja, stanje na terenu, kaže, dobro mu je poznato.

“Najvažnije od svega što sam shvatio kada sam bio na čelu Doma zdravlja jest to da su naši zdravstveni djelatnici koji obavljaju taj posao izvrsni – educirani, stručni, ljubazni i vrijedni. No nikada nismo bili potpuno zadovoljni s odazivom naših sugrađana na preventivne preglede. Trenutno smo po odazivu na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka među top pet županija u Hrvatskoj, ali isključivo velikim zalaganjem zdravstvenih djelatnika, gradova i općina te Županije kako bi i žene iz najudaljenijih dijelova došle na pregled. Ali, uvijek može bolje , a naš zdravstveni sustav s Domom zdravlja, Općom županijskom bolnicom, Hitnom medicinom, liječnicima obiteljske medicine i drugima, na zavidnoj razini su kakvu naši građani i zaslužuju,” rekao je gradonačelnik Puljašić dodajući da i osobno jednom godišnje obavi preventivni sistematski pregled. ” Radim posao odgovoran i zahtjevan. To je zapravo misija i ako želite raditi na dobrobit svih sugrađana, morate imati viziju, znati što želite ali i biti spremni raditi bez radnog vremena i pod puno stresa. Odlazim na sistematski pregled, dao sam si tu zadaću jer time pokazujem savjesnost prema sebi, svojoj obitelji, poslu koji obavljam, ali nadam se i dajem dobar primjer ostalim sugrađanima,” rekao je gradonačelnik.

Na današnjoj akciji građani su uz savjete i stručna mjerenja dobili i edukativne materijale koji će im pomoći u podizanju svijesti o svim uzrocima bolesti srca i krvnih žila.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn