SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U POŽEŠKOM KAZALIŠTU – Trodnevno obilježavanje uz izložbu fotografija, gostovanje i domaću uspješnicu

Datum objave: 26. 3. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Prigodnom izložbom fotografija “List, Oblak & Ljubav” iz tri kazališne predstave vlastite produkcije autora Hrvoja Mikolčevića, Gradsko kazalište Požega dalo je svoj doprinos ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana kazališta. Uz to požeški kazalištarci 27. ožujka gostuju u Vinkovcima i Pleternici, a 28. ožujka domaćoj publici serviraju poslasticu – “Igru ljubavi i slučaja”.

Svjetski dan kazališta projekt je koji je pokrenuo ITI – Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svake se godine 27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka. Vrijeme u kojem živimo, “novo normalno” posebno je teško izvedbene umjetnosti i prisni doživljaj kazališta na kakav su navikli istinski zaljubljenici “dasaka koje život znače” i oni ispred i oni iza kazališnog zastora. Stoga je požeško kazalište odlučilo Svjetski dan koji slavi Božicu Thaliju obilježiti skromno, ali značajno i prigodno – fotografijama iz svoje tri predstave – dvije iz proteklih sezona “Vjenčani list” i “Hajdemo skakati po tim oblacima” i jedne aktualne “Igra ljubavi i slučaja” u kojoj će publika, iako malobrojna, moći uživati već ove nedjelje 28. ožujka u 20,00 sati. Osim fotografija izloženi su i kostimi iz predstave “Vjenčani list”.

Ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović na svečanosti otvaranja izložbe pročitala je poruku Helen Mirren za Svjetski dan kazališta 2021 u kojoj se između ostalog kaže: “Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura kazališta opstati dok god budemo živi. Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo. Jedva čekam!”

A dok čekamo, u požeškom se kazalištu, upoznala je ravnateljica Neferović, radi i planira. Jer, kreativnost ne miruje ni ovdje. “Svjetski dan kazališta obilježavamo tri dana – uz ovu izložbu, 27. ožujka smo na putovanjima, idemo u Vinkovce i Pleternicu s predstavom “Djevojčica sa šibicama”, a u nedjelju zaključit ćemo obilježavanje našom uspješnicom “Igra ljubavi i slučaja” koja je na prošlogodišnjem Prologu osvojila prvo mjesto.” naglasila je ravnateljica. I to ne čudi jer, kazališna požeška povijest veoma je bogata i duga, seže 306 godina unazad i današnji pelivani trude se na temeljima te baštine ostvariti nove vrijednosti.

“Kazališna djelatnost ovdje je kontinuirana, sa svojim usponima i padovima, kroz amaterizam, kroz profesionalno stvaranje, a u ovom obliku postojana je od 1995. godine kada je službeno otvoreno ovo današnje kazalište. Naša želja, naša misija je jednim dijelom ispunjena – vratiti ljude u kazalište, privlačiti publiku vlastitim i pomno biranim gostujućim predstavama. Postali smo i nastavna baza osječke Akademije, okrećemo se prema istoku Hrvatske, ali želimo svoju produkciju širiti i prema ostalim dijelovima Hrvatske, povezati se s drugim kazališnim kućama i tako, uz podršku sve brojnije publike, osnažiti svoje djelovanje i kadrovski i umjetnički. Naše je kazalište naime specifično – nismo samo dječje kazalište, nismo samo amatersko, nismo isključivo profesionalno – zapravo obuhvaćamo sva tri područja. To je vrlo sadržajna mogućnost koja zahtjeva i odgovornost i stručnost. Na tragu toga želimo u narednom razdoblju poraditi upravo u smislu jačanja stručnosti, ali i snažnijeg djelovanja s mladima, posebice srednjoškolcima jer upravo je to populacija iz koje već po tradiciji, stvaramo polaznike za akademije, buduće umjetnike. Naravno da nam situacije oko pandemija otežava poslovanje, ali ipak, radimo, proizvodimo nove predstave, publika dolazi i nije nas napustila. Uz sve ovo, težit ćemo tome da na prigodne načine obilježimo i datume važne za promicanje naše djelatnosti poput Svjetskog dana kazališta.” rekla je ravnateljica Neferović.

O nastanku fotografija kratko je upoznao autor Hrvoje Mikolčević. “Ove fotografije nastale su na dvije predstave i na jednom ciklusu snimanja za plakat i promidžbene materijale. Osobno, najdraža mi je predstava “Igra ljubavi i slučaja”, raskošnih,baroknih kostima i vedrog duha u kojoj će još publika i koju svakako preporučujem. Odabrali smo autentične fotografije koje mogu samostalno stajati i vrlo dobro predstavljaju predstave iz kojih su nastale,” rekao je Mikolčević. Izložbu je prigodnim riječima otvorio zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha.

“Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u prostoru u kazališta i čestitati ravnateljici i djelatnicima njihov dan, Svjetski dan kazališta. Živimo, kako smo mogli i čuti, u zahtjevnim vremenima, u vremenima kada se stalno nešto zaključava, zatvara, a ipak, mi večeras otvaramo! Stoga pozivam naše sugrađane na nešto otvoreno, nešto lijepo i autentično naše – pogledajmo ovu izložbu, uživajmo u njoj kako bi lakše prebrodili razdoblje do nekih sretnijih vremena koja će su ispred nas,” rekao je Troha.

Izložba fotografija “List, Oblak & Ljubav” u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta u galeriji “Ciraki” otvorena je za javnost od 29. ožujka do 29. travnja, radnim danom od 10.00 do 12.00 sati.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn