SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA 2022 – Za uklanjanje razlika i jazova u zdravstvenoj skrbi i poboljšanje dostupnosti liječenja

Datum objave: 04. 2. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U našoj zemlji rak je drugi najznačajniji uzrok smrti, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik Hrvatske. Uz poticanje prevencije, ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka također apelira na smanjenje i uklanjanje razlika i jazova u zdravstvenoj skrbi za oboljele, na poboljšanje dostupnosti liječenja za sve te na podizanje kvalitete života oboljelih.

Svake se godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day), na inicijativu Unije za međunarodnu kontrolu raka (UICC) iz 2000. godine, koja potiče svjetsko stanovništvo na prevenciju i borbu protiv raka. Cilj je spriječiti milijune smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći podizanjem svijesti i edukacijom stanovništva te poticanjem vlada i institucija diljem svijeta na poduzimanje mjera u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka. Ovogodišnje obilježavanje također apelira na smanjenje i uklanjanje razlika i jazova u zdravstvenoj skrbi za oboljele, na poboljšanje dostupnosti liječenja za sve te na podizanje kvalitete života oboljelih.

Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, što je u velikoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života odnosno porasta populacije starije dobi, kod kojih se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj oboljelih od raka u svijetu povećati s 19,3 milijuna u 2020. godini na 30,2 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 10 milijuna u 2020. godini na 16,3 milijuna u 2040. godini.

U Hrvatskoj, Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke započeo je 2007. godine, a u tijeku je 7. ciklus pozivanja žena starosti 50-69 godina koje se svake dvije godine pozivaju na besplatni mamografski pregled dojki, kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine prije pojave kliničkih simptoma. Cilj je programa otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30%.

Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva započeo je 2008. godine, a u tijeku je 5. ciklus pozivanja muškaraca i žena starosti 50-74 godine kojima se na kućnu adresu šalje besplatni test na skriveno krvarenje u stolici te se, u slučaju pozitivnog nalaza, obavlja pregled kojim se utvrđuje uzrok krvarenja. Cilj je programa otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15%

U Hrvatskoj također postoje i dodatne aktivnosti za smanjenje rizika obolijevanja od raka pa se od školske godine 2015./2016. mogu dobrovoljno i besplatno cijepiti dječaci i djevojčice protiv HPV-a, dok su u listopadu 2020. započele aktivnosti na provedbi Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020. – 2024. U našoj zemlji rak je drugi najznačajniji uzrok smrti, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik Hrvatske.

TEKST: S. P.       FOTO: S. Pok /upuz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn