POU M.A. RELKOVIĆ – Besplatno uživanje u biserima domaće kinematografije u novogradiškom kinu

Datum objave: 26. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Kino mreža, čiji je član i POU M.A. Relković, u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 31. listopada 2021. po peti put održat će program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005., kada ga je utemeljio UNESCO. Jedinstvena je to prilika da zaljubljenici u film, potpuno besplatno, uživaju u tri digitalno restaurirana domaća naslova.

Kao ponosni član Kino mreže, Pučko otvoreno učilište M.A.Relković Nova Gradiška i ove će godine, u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom, obilježiti Svjetski dan audiovizualne baštine, jedinstvenu manifestaciju koju je 2005.godine utemeljio UNESCO. Riječ je o “priči” koju, diljem svijeta, kroz javne programe i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa, organiziraju vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije, želeći upozoriti na činjenicu kako audiovozualna baština predstavlja važno kulturno i umjetničko nasljeđe koje treba čuvati, obzirom kako su, nebrigom, nepažnjom i zanemarivanjem, brojni zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nažalost nepovratno izgubljeni. Ovogodišnji program odvijat će se diljem Hrvatske od 27.do 31.listopada, peti put, i publici će ponuditi nekolicinu istinskih bisera domaće kinematografije.

Navratite li u dvoranu Doma kulture tijekom trajanja manifestacije, moći ćete, potpuno besplatno uživati u tri digitalno restaurirana hrvatska filma među kojima je i najpoznatija domaća komedija Kreše Golika „Tko pjeva zlo ne misli“ iz 1970. Film je nastao prema noveli „Iz dnevnika malog Perice“ Vjekoslava Majera.

Na programu je i hrvatski dugometražni film iz 1952. godine koji je u bunkeru proveo 25 godina da bi na koncu bez velike pompe 30. travnja 1977. dobio dozvolu za javno prikazivanje. Riječ je o filmu „Ciguli miguli“ redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata, restauriranom 2011. koji prati lik Ivana Ivanovića, funkcionara Komunističke partije koji dolazi u provincijski gradić kao zamjenik odsutnog referenta za kulturu. Ivanović je fanatično revan u nastojanju da kulturni život gradića reformira u skladu sa socijalističkim idealima, pa ukida svih pet glazbenih društava, nastojeći ih objediniti u jedno, i daje nalog da se s gradskog trga ukloni spomenik slavnome pokojnom mjesnom skladatelju Ciguliju Miguliju jer nije politički podoban. Međutim, građani – a posebno mladi – ne prihvaćaju Ivanovićeve poteze i odlučno im se odupiru.

Na programu su i kratkometražni dokumentarni filmovi jednog od najznačajnijih redatelja hrvatske kinematografije, Krste Papića od kojih će publika imati priliku vidjeti briljantne dokumentarce poput: „Halo München“, „Čvor“, „Kad te moja čakija ubode“, „Nek se čuje i naš glas“ i „Mala seoska priredba“. O datumima i terminima projekcija informirajte se posjetom službene sttranice http://poumar-ng.hr/ a kad ste već tamo, isplanirajte i sve slijedeće posjete kinu.

TEKST: S. Tarbuk             FOTO: POU MAR

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn