SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE – Besplatne filmske projekcije u POU M.A.Relković Nova Gradiška

Datum objave: 26. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Svjetski dan audiovizualne baštine ove će godine, publici u 27 neovisnih kina diljem Hrvatske među kojima je i novogradiško kino, ponuditi dva iznimno vrijedna ostvarenja domaće kinematografije – dječji klasik Vlak u snijegu i Čarugu.

Ustanovljen odlukom 33.sjednice Generalne konferencije UNESCO-a 2005.godine, 27.listopada obilježava se kao Svjetski dan audiovizualne baštine. Osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta, Svjetski dan audiovizualne baštine ove će godine, publici u 27 neovisnih kina diljem Hrvatske, ponuditi dva iznimno vrijedna ostvarenja domaće kinematografije-dječji klasik Vlak u snijegu i Čarugu, uz izložbu popratnog filmskog materijala u spomen na Ivu Gregurevića.

Audiovizualna baština svjedok je ekonomskog, političkog i društvenog razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, razvoja prirode i svemira i sastavni dio nacionalnog identiteta svake zemlje. Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi-pokretne slike i snimljeni zvuk, u stalnoj su opasnosti od propadanja, što bi, dugoročno, dovelo i do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta. Želeći podići svijest javnosti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine, odlukom 33.sjednice Generalne konferencije UNESCO-a 2005.godine, 27. listopad ustanovljen je kao Svjetski dan audiovizualne baštine.

Program koji će ove godine potrajati četiri dana, od 25. do 28. listopada, bit će organiziran u 27 neovisnih kina diljem Hrvatske i publici će ponuditi dva iznimno vrijedna ostvarenja domaće kinematografije. Riječ je o “Vlaku u snijegu”, nastalom prema klasiku hrvatske dječje književnosti i filmu “Čaruga” , u spomen na Ivu Gregurevića. Oba naslova čekaju vas u dvorani Pučkog otvorenog učilišta M.A.Relković, jer Kino Nova Gradiška dio je mreže neovisnih kina- Vlak u snijegu, u nedjelju, 27. listopada u 17 sati i dan kasnije, u ponedjeljak, 28. listopada u 8 i u 15 sati, a Čaruga u nedjelju, u večernjem terminu, od 19 sati. Projekcije će pratiti i prigodna izložba pod nazivom Popratno filmsko gradivo sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Gregurević, jedinstveni postav u počast glumačkom velikanu prerano preminulom početkom godine. U čast vrijednim audiovizualnim ostvarenjima, uz Svjetski dan audiovizualne baštine, ulaz na projekcije je besplatan.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn