SVI NA PLESNU PREDSTAVU – Teatar CIRKUS Punkt i “Generacija XYZ” na požeškoj sceni

Datum objave: 25. 6. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U sklopu projekta “Svi na plesnu predstavu” UO Plesne radionice Ilijane Lončar, u Gradskom kazalištu Požega gostovala je predstava “GENERACIJA XYZ” u produkciji CIRKUS Punkta iz Zagreba. Jedinstvena predstava objedinjuje ples, glumu, akrobatiku, cirkus i parkour, a dio autorskog tima je i Požežanka Marijana Matoković.

Teatar CIRKUS Punkt umjetnička je organizacija koja objedinjuje kazalište i suvremeni cirkus. Zajedno su je pokrenule akademske glumice i lutkarice Marijana Matoković i Lidija Kraljić početkom 2020 godine, a prvi autorski projekt upravo je predstava Generacija X Y Z koja je oduševila požešku publiku.

Generacija XYZ premijernu izvedbu imala je u krajem ožujka 2021. godine i od tada ne prestaje intirgirati publiku, bilo da je izvedena u kazališnoj dvorani ili na otvorenom. “Predstava je specifična po tome što objedinjuje kazališnu i cirkusku umjetnost, a možemo je izvesti ispod mosta, u parku, na igralištu, trgu, na krovu…gdje god je ravna podloga i dovoljno prostora za publiku,” kaže nam glumica Marijana Matoković.

“Pri tom mislim na suvremeni cirkus koji je više baziran na akrobacijama, pogotovo u ovoj predstavi – mogu se vidjeti elementi fizičkog teatra, parkoura, suvremenog plesa, gimnastike i akrobacija na penjalici. Predstava je donosi na inovativan način prikaz odnosa među generacijama kroz priču o tri djevojke iz različitih razdoblja odrastanja, namijenjena svim generacijama jer XYZ oznake su za generacije iz 80-ih, 90-ih i 00-ih.”

Uz Marijanu u predstavi su glumile Lidija Kraljić te Ivana Pedljo. Scenski pokret potpisuje Tihana Strmečki, a dramaturgiju Nina Horvat. Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, kostimografiju Ana Mikulić, izradu scenografije Hrvoje Megla i Miljenko Sedlanić, oblikovanje svjetla Jasmin Dasović, a glazbu i dizajn plakata Marko Delić.

Ako je namjera projekta “Svi na plesnu predstavu” približiti najširoj publici užitak koji donosi spoj suvremenog plesa i kazališta, onda je za ovosezonski završetak projekta umjetnička ljepota i vrijednost “Generacije XYZ” bila pravi odabir.

TEKST: S. Pok                FOTO: R. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn