SVETOSAVSKA AKADEMIJA U NOVOJ GRADIŠKI – Večer duhovnosti, multikulturalnosti, prijateljstva i suradnje

Datum objave: 29. 1. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Treću godinu za redom, u domaćinstvu novogradiškog paroha Ognjena Tendžerića, povodom praznika Svetog Save, u Domu kulture održana je svečana akademija. Iznimnom kulturnom događaju pod nazivom “Vo vjeki vjekov” koji promiče toleranciju i bogatstvo u različitosti, uz čelne ljude gradske vlasti, nazočili su i Njegovo Preosveštenstvo Vladika pakračko-slavonski gospodin Jovan, gradonačelnik Grada Gradiška iz susjedne Republike Srpske , Zoran Adžić sa suradnicima, paroh požeški protojerej Aleksandar Bjelić, kao i župni vikar u župi BZBDM, velečasni Marko Dušak.

Svečano kako to praznici i zahtijevaju, u domaćinstvu novogradiškog paroha Ognjena Tendžerića, treću godinu za redom, u Domu kulture održana je Svetosavska akademija. “Da donese bratstvo i radost i ruku prijateljstva”, poručiše organizatori i izvođači-gosti iz Grada Gradiška u susjednoj Republici Srpskoj- Gradski mješoviti hor “Lira”, glumci Gradskog pozorišta, vokalna solistica Teodora Čikić i pijanist Dinko Blagojević.

Uz prvog čovjeka grada, gradonačelnika Vinka Grgića, iznimnom kulturnom događaju koji promiče toleranciju nazočili su i Njegovo Preosveštenstvo Vladika pakračko-slavonski gospodin Jovan, gradonačelnik Grada Gradiška Zoran Adžić sa suradnicima, paroh požeški protojerej Aleksandar Bjelić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Srpskog narodnog vijeća grada Nova Gradiška, župni vikar u župi BZBDM, velečasni Marko Dušak, te profesor Borivoje Milošević s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci koji je održao Svetosavsku besjedu, pruživši, gostima i posjetiteljima, uvid u povijesni značaj najvećeg pravoslavnog svetca.

Uz istaknutu vjersku i duhovnu komponentu, glazbeno scenski program pod nazivom “Vo vjeki vjekov”, predstavljen u Novoj Gradiški, potvrda je otvorenosti i multikulturalnosti sredine svjesne kako su različitosti njeno bogatstvo, te prije svega, spremnosti Grada na uspostavljanje novih veza i suradnje . Istaknuo je to, posebno pozdravljajući čelne ljude Nove Gradiške i Gradiške “preko Save”-domaćina gradonačelnika Vinka Grgića i gradonačelnika Zorana Adžića, vladika Jovan. ” Nema veće sreće nego vidjeti kako se dvije moje Gradiške-Nova, kao episkopa i naturaliziranog Slavonca i ona u kojoj sam odrastao, ovako skladno uvezuju.” Uz glazbene goste, u programu Svetosavske akademije kao najmlađa sudionica, nastupila je i Novogradiščanka Mariola Tendžerić, a uz kulturni ugođaj, domaćini su posjetitelje i počastili.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn