SVEČANOST VRO BLJESAK UZ NAJVIŠE DRŽAVNE DUŽNOSNIKE – 23 godine nakon „Bljeska“ Okučani dobivaju spomenik dostojan veličine akcije

Datum objave: 30. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

Bljesak_2018 2

OKUČANI –  Obljetnica VRO Bljesak u Okučanima ove će godine biti posebno svečana. Uz  tradicionalnu budnicu orkestra OS RH ulicama mjesta, prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, sportske igre hrvatskih branitelja, zajednički, vojni ručak za sve,u središtu svečanosti bit će otkrivanje spomenika Kristalne kocke vedrine.

U spomen na sve one koji su Domovini poklonili ono najvrednije-vlastite živote, čuvajući živim sjećanje na Bljesak, vojno redarstvenu akciju kojom je osobođena Zapadna Slavonija, središte Okučana od sada će krasiti Kristalne kocke vedrine. Spomenik je to poginulim braniteljima, dostojan veličine i značaja akcije, rad akademskog kipara Dalibora Stošića i projektanta Hrvoja Bilandžića, finaciran sredstvima Ministarstva branitelja, koji će svečano biti otvoren u utorak, 1.svibnja, 23 godine nakon Bljeska. Na svečanosti čiji su autori predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Okučani i Okučanci , uz brojne druge goste u prijatelje iz cijele Hrvatske, očekuju i predstavnike najvišeg državnog vrha-predsjednika Vlade i Sabora i predsjednicu Republike.

Svečanosti će prethoditi ranojutarnja budnica ulicama mjesta, uvijek atraktivan prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne i sportske igre hrvatskih branitelja. Jedinstveno spomen obilježje sastoji se od 51 kocke visokopoliranog refleksivnog materijala koje simboliziraju broj branitelja poginulih u akciji i od posljedica ranjavanja. Kristalne kocke vedrine smještene su u središnjem mjesnom parku, u kojem će, u drugoj fazi projekta biti sanirana i spomen kosturnica palim borcima i žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

TEKST: S. Trabuk        FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn