DODJELA PRIZNANJA “NAJČITATELJ PRIVREMENE KNJIŽNICE” – Službeno zatvaranje posljednjeg poglavlja u životu “stare knjižnice”

Datum objave: 20. 3. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Koliko god bile impresivne kao objekti, knjižnice, ti hramovi kulture, ožive tek u doticaju sa svojim korisnicima. Jer, kada se isprepletu energija prostora i zaljubljenika u knjigu, knjižnice postaju istinska duša sredine. Upravo to se dogodilo na svečanosti dodjele priznanja “Najčitatelj privremene knjižnice” kojom je jedan prostor, simbolično i stvarno, prepustio mjesto novom, širom otvarajući vrata svim starim i novim knjigoljupcima i čitavoj zajednici

Nakon što je, prije nekoliko dana okrenula novu stranicu u 175 godina svog djelovanja, velebni prostor Gradske knjižnice Požega, svečanošću dodjele priznanja “Najčitatelj privremene knjižnice” službeno je još jednom predan na uporabu čitateljima i čitavoj zajednici. Jer, koliko god bile impresivne kao objekti, knjižnice, ti hramovi kulture, ožive tek u doticaju sa svojim korisnicima, preplitanjem energije prostora i zaljubljenika u knjigu. Dogodilo se to na svečanosti dodjele priznanja “Najčitatelj privremene knjižnice” kojom je, simbolično i stvarno, jedan prostor otišao u povijest, otvarajući, s dobrodošlicom, vrata starim i novim knjigoljupcima i sutrašnjici.

Uz ugodno druženje i zatvaranje poglavlja, bila je to i prilika da “jake knjižnične snage” u sastavu Helena Ćuze, Ivana Miličević, Anamaria Štefanac i Diana Rukavina, na čelu s ravnateljicom Aleksandrom Šutalo, zahvale svima onima koji su knjižnici ostali vjerni i u izmjenjenim uvjetima rada i nagrade njihovo strpljenje, razumijevanje i predanost knjizi.

Uz najbolji mogući poklon – paket knjiga za koji su se pobrinuli najeminentniji domaći izdavači – Školska knjiga/Lumen, Mozaik knjiga, Profil, Felix Liber, VBZ, Hena com, Naklada Ljevak, Znanje, kao i besplatan upis u trajanju od godinu dana – nagrade i priznanja primilo je 11 čitatelja u isto toliko neuobičajenih i duhovitih kategorija.

Redom su to – Nikša Rališ, kao najmlađi i “Najvažniji čitatelj”, jer oni istinski knjigoljupci s knjigom se druže od malih nogu, Jan Čokrlić kao “Najhrabriji čitatelj”, spreman u svakom trenutku i bez ustručavanja tražiti potrebne informacije, Zdenka Relić “Najzadovoljnija čitateljica”, Leon Rakić “Najznatiželjniji čitatelj”, Sanja Pok “Najstrpljivija čitateljica”, Zoran Grčić “Najuporniji čitatelj”, Senka Vojnić “Najnaručiteljica”, Vinko Tadić “Najsvestraniji čitatelj”, Verica Budimir – zaslužna za okupljanje cijele svoje obitelji u Knjižnici, Zvonimir Jagetić kao “Najdugovječniji čitatelj”, te Violeta Lubar kao “Najdosljednija čitateljica”, ali i kako sama kaže, najzadovoljnija, jer, knjiga je sve – avantura i prozor u svijet, riznica znanja, prostor mašte, bijeg, odmor i opuštanje, stoga, jedva čeka samostalno, ali i sa svoja tri sina, polako otkrivati novu knjižnicu.

Uz Klapu sveti Lovro čiji su zvonki glasovi potvrdili i savršenu akustičnost prostora, laureate je, na kraju svečanosti, pozdravila i ravnateljica Aleksandra Šutalo, pozivajući ih da svojim dolascima i promocijom knjige i čitanja i novom čarobnom gradskom prostoru udahnu dušu.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn