SVEČANO OTVORENJE – Nova zgrada Odgojno-obrazovnog centra Požeške Biskupije

Datum objave: 12. 9. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Prigodnim programom danas je svečano otvorena nova zgrada u sklopu Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije izgrađena na mjestu stare sportske dvorane za potrebe Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije. Financijsku pomoć Požeškoj biskupiji pružila je katolička organizacija Renovabis iz Njemačke koja na taj način prati obnovu cijelog Centra od 2009. godine.

Nova sportska dvorana vrijedna oko deset milijuna kuna izgrađena je uz nekadašnju staru gimnaziju a današnji Odgojno-obrazovni centar Požeške biskupije.”Želio bih s vama, dragi uzvanici,  podijeliti radost što je Požeška biskupija zahvaljujući potpori dobročinitelja, napose Renovabisa iz njemačke, uspjea podići novu školsku zgradu u okviru svog požeškog Odgojno- obrazovnog centra. Ovom malom svečanošću predstavljamo je učenicima, roditeljima, učiteljima, i svima vama koji ste svojim dolaskom posvjedočili da znadete cijeniti vrijednost katoličkih škola te nas podržavate u našim odgojno-obrazovnim nastojanjima,” naglasio je požeški biskup Antun Škovrčević.

nn

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i dr. Gerhard Albert, čelni čovjek Renovabisa, ustanove Njemačke biskupske konferencije koja pomaže ljude u srednjoj i istočnoj Europi iz priloga solidarnosti njemačkih katolika.”Želim vam da u ovoj školi vaša djeca stvore dobre temelje za sretnu budućnost.  Razvoj civilnog društva koje je od velikog značaja za narode Europe počinje kod razvoja slobodne i socijalno odgovorne osobe u najboljem razdoblju njihovog života. Katoličke škole nikada ne stoje same za sebe i uvijek su dio velike svjetske mreže a posebno to vrijedi za zemlje Europe koje dijele naslijeđe, kulturu i zajedničke vrijednosti,” rekao je dr. Albert čestitajući na uspješnom projektu.

nnn

“Raduje me što će Požeška kotlina, Požeška biskupija i grad Požega na stranice svoje bogate povijesti  moći dodati još jedan vrlo vrijedan doprinos koji  će djeci i mladima biti poseban poticaj za odgoj i obrazovanje, u kojemu će naučiti što su vrijednosti i vrednote, kao i duhovnost u njihovu životu  što ima za cilj odgoj dobrog čovjeka. Ovim obraćanjem pružena mi je mogućnost istakuti važnost postojanja i djelovanja vjerskih škola koje predstavljaju važno područje u sustavu odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Jer katoličke škole nude i odgojni program kojemu je za cilj odgoj i obrazovanje po mjeri učenika slobodnog za stjecanje novih znanja na najprimjereniji način, brigu za ljude i odgoj učenika u okruženju u kojem se promiče nacionalni identitet,” naglasio je pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti i sporta Staša Skenžić.

Izgradnjom sportske dvorane, uz prostore za sportske sadržaje, dvije katoličke škole dobile su nove učionice te prostor u potkrovlju koji je uređen prema potrebi. “Osim dvorane za tjelovježbu, tu je prateći prostor od kabineta, svlačionica i sanitarija, na prvom katu je  zajednički prostor blagovanja  te specijalističke učionice za glazbeni, fiziku, kemiju, informatiku s pratećim kabinetom. U potkrovlju su smještene još dvije učionice i prostor zajedničke molitve – kapelica,” pojasnio je autor idejnog rješenja i projektant Boris Vučić Šneperger. Uz učenike i roditelje, svećenike na čelu s generalnim vikarom Josipom Devčićem te ravnateljima škola na svečanosti su bili  i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Enco Rodinis, voditeljica Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivana Petrak, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, saborski zastupnici Zdravko Ronko i Dražen Đurović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Vedran Neferović te predstavnici prosvjetnih i drugih ustanova grada Požege.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn