SVEČANO OTVOREN DRUŠTVENI DOM U RADOVANCIMA – „Konkretni rezultati na terenu najbolji su odgovor svim kritičarima“

Datum objave: 22. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

RADOVANCI – Dugih osam godina, od odlaska „Kamen Ingrada“ u stečaj, a onda i vraćanja parcela neizgrađenog zemljišta u vlasništvo Općine Velika, trajala je pravno-imovinska bitka koja je rezultirala novim suvremeno uređenim Društvenim domom u Radovancima. U nazočnosti brojnih gostiju i prijatelja Općine, prostor vrijedan 2,3 milijuna kuna otvorili su prvi čovjek Općine, načelnik Vlado Boban, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nakon višegodišnjih pravno-imovinskih bitki, kupovine parcela, a potom, prije tri godine i postavljanja kamena temeljca, mještani Radovanaca, trećeg po veličini naselja u Općini Velika, dobili su društveni dom. Prostor uređen prema najsuvremenijim svjetskim standardima gradnje, energetski učinkovit, vrijedan 2,3 milijuna kuna, u nazočnosti brojnih gostiju i prijatelja Općine, otvorili su načelnik, Vlado Boban, „domaći ministar“ Davor Huška i prvi čovjek Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Tomo Medved.

Nastavak je to pozitivnih razvojnih trendova, u posljednje vrijeme, itekako, vidljivih na terenu, jer, ulaganja u komunalnu, a onda i u društvenu infrastrukturu, temelj su za podizanje ukupne kvalitete življenja u svakom mjestu. „ Priča je ovo koju smo počeli prije tri godine postavljanjem kamena temeljca, projekt vrijedan 2,3 milijuna kuna za koji je 50 posto sredstava osigurala država, vjerujući kako su, za opstojnost jedinica lokalne samouprave, a onda i kao dodana vrijednost, društveni domovi neophodni. Hvala svima onima koji su pomogli relizaciju projekta, prije svega, Vladi RH, resornim ministarstvima, Požeško slavonskoj županiji, jer, potvrda je ovo i još jedan u nizu konkretnih benefita ulaska Hrvatske u Europsku uniju i dokaz kako nikada ranije nije bilo ovoliko aktivnosti, poticaja i dostupnih natječaja, koje treba iskoristiti,” rekao je načelnik Općine Velika Vlado Boban.

“U prilog tome govori i činjenica kako nas već idući tjedan čeka još pet većih javnih nabava-projekt reciklažnog dvorišta, proširenje dječjeg vrtića, dom u Trenkovu, nogostup u Dragi i javna led rasvjeta, a onda, do kraja godine i kapitalna investicija sustava odvodnje Trenkovo Trnovac. Uz energetsku obnovu osnovnih škola u Velikoj i Trenkovu, potpisanog ugovora za obnovu Doma zdravlja, i niz manjih i većih koji će tek uslijediti, sve su to projekti kojima svakodnevno nastojimo podići standarde u svim naseljima na području Općine i učiniti je mjestom za ugodno življenje.“, istaknuo je, na svečanosti otvorenja Društvenog doma u Radovancima, načelnik Općine Velika, Vlado Boban.

Partnerski odnos Vlade s jedinicama lokalne samouprave i zajednički rad na projektu Slavonija potvrdio je i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, zadovoljan stanjem na terenu i projektima koji svakodnevno mijenjaju sliku regije.

“ Zahvaljujući snažnoj potpori Vlade RH, premijera Plenkovića i svih ministarstava i partnerskom odnosu s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, događanja poput ovog su gotovo svakodnevna. Dokaz je to i kako projekti realizirani europskim i nacionalnim sredstvima svakodnevno mijenjaju sliku Slavonije, pomažući nam u rješavanju problema iseljavanja i zadržavanja mladih na ovim prostorima, jer nigdje se ne živi ljepše i bolje nego na vlastitom kućnom pragu, u vlastitom dvorištu.“ rekao je, između ostaloga, pomoćnik ministrice Davor Huška.

„Suvremeni dom-središte kulturnog i društvenog života mještana, realiziran naporima čelnih ljudi Općine, uz pomoć Vlade, izvrstan je primjer kvalitetnog rada s vizijom, u suradnji s Gradom, Županijom i ministarstvima. Osim toga, konkretni rezultati na terenu najbolji su odgovor kritičarima i najava svega onoga što svi zajedno još moramo napraviti za bolji i dostojanstveniji život građana Hrvatske. Obvezuje nas na to hrabrost i žrtva branitelja, pobjednika u Domovinskom ratu, zbog kojih treba podržati svaki projekt koji doprinosi oporavku Slavonije i njenoj demografskoj revitalizaciji. „, rekao je, pozdravljajući mještane i mještanke Radovanaca, počasni građanin Grada Pakraca i prijatelj Županije, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, najavivši i nove aktivnosti oko budućeg braniteljskog centra u Požegi.

Prije službenog otvorenja Društvenog doma, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen ploče Ivici Zlomisliću, jedinom poginulom hrvatskom branitelju rodom iz Radovanaca, a svečanosti su, uz predstavnike Vlade, čelne ljude Općine i mnogobrojne mještane, nazočili i, u ime Požeško slavonske županije, zamjenik župana Željko Jakopović, prvi čovjek Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić sa zamjenikom, direktor Javne ustanove Park prirode Papuk, Alen Jurenac i ravnatelj Doma zdravlja Požeško slavonske županije, Marijan Višaticki.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn