SVEČANO OBILJEŽEN – Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

Datum objave: 17. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Peti put zaredom, 17. rujna u Požegi je obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ali i 28. obljetnica oslobađanja požeške vojarne. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, a svečani program održan je u Gradskom kazalištu Požega.

Bezbroj je razloga za dostojanstvenu proslavu i sjećanje na dane ponosa i slave jer, rečeno je ovom prilikom, branitelji Požeško-slavonske županije imaju posebno mjesto u povijesti moderne hrvatske države. Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine.

U Požegi se danas slavi i 28. obljetnica osvajanja kasarne JNA u Požegi čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – Otkos, Orkan i Papuk 91., u kojima je oslobođeno preko 2000 kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991 oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji Oluja, Zid te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Na današnjoj svečanosti u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Hrvatskog časničkog zbora Grada Požege te Grada Požege i Požeško-slavonske županije, uz Voditelja koordinacije Antu Pavličevića braniteljima su svojim dolaskom i prigodnim riječima zahvalili i gosti – izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, umirovljeni general zbora Josip Lucić, izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, prof. dr. sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, brigadir Zlatko Radočaj, izaslanika Zapovjedništva za potporu general bojnika Mladena Fuzula, zapovjednik vojarne 123. brigade, pukovnik Mato Tomašević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić.

“Drago mi je što sam gradonačelnik grada koji je te 1991. godine oslobođen, koji je tada prodisao punim plućima. Domovina se tada branila srcem, a nakon te akcije i oružjem. Svi oni dragi ljudi koji su sebe dali da obrane domovinu, danas su ovdje među nama. Oni koji nisu, a ostavili su iza sebe obitelji, ostavili su i nama obavezu, obavezu da brinemo o njihovim obiteljima, da pričamo o njima. Drago mi je da se danas predstavlja i jedna knjiga svjedočanstava jer pobjednici pišu knjige, knjige istine. Mi smo pobjednici i nemojmo dozvoliti da našu povijest koja iznimno ponosna i hrabra – pišu neki drugi. Oni koji nisu tada željeli domovinu, oni ju ni danas ne žele. Hrabrost, zajedništvo, jedinstvo i ljubav prema domovini – to ne smijemo izgubiti. Ne samo zbog onih koji su dali život za svoju domovinu već i zbog onih koji iza nas dolaze. Današnje vrijeme nosi nove izazove, neke stvari kojima se moramo i oduprijeti, ali dok ovdje vidim snažnu hrvatsku vojsku i policiju, ja se ne bojim za domovinu. Samo se moramo svi boriti da mladost ove domovine propupa i procvjeta da bude što veća i jača kako bi zajedničkim snagama i od ovog grada i od županije doista napravili najljepše mjesto na svijetu,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Zahvalu i čestitke braniteljima uputio je i njihov suborac, umirovljeni general, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Oslobađanje vojarne prekretnica je u prostoru i vremenu koja nam je pružila snažniju spremnost za bitke koje su tek predstojale. Ponosan sam što sam bio dio generacije koja je imala čast da stvori domovinu Hrvatsku te da Domovinski rat ugradi u naš Ustav i temelje države. Ostavimo mladim generacijama da nastave domovinu izgrađivati i uređivati upravo na tim temeljima snova hrvatskih branitelja, nas i naših prijateljskoj više nisu s nama,” rekao je župan.

Prigodnim riječima obratio se i Cvjetko Obradović, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića.”Puno je emocija uz sjećanje na 28. obljetnicu pada požeške kasarne. Jer, koji narod s bijednim oružjem ali s velikim srcem može hrabro i odlučno krenuti protiv velike sile osim nas? To domoljublje, to zajedništvo krasilo nas je tijekom Domovinskog rata i to ostaje kao poruka. Ostaje i dug svima nama da Domovinski rat koji je završio pobjednički ostane najsvjetlija stranica hrvatske povijesti, ako ništa drugo, dužni smo to prema onima koji su položili svoje živote i onima koji dolaze iza nas,” rekao je Obradović.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora i svoje ime Dan hrvatskih branitelja čestitao je i Željko Glavić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege.”Danas živimo u suverenoj, slobodnoj, europskoj Hrvatskoj. To je upravo san koji su branitelji sanjali, san mnogih generacija Hrvata prije njih, međutim, taj san hrvatski branitelji su ostvarili. No hrvatski branitelji nisu željeli bilo kakvu Hrvatsku. Hrvatski branitelji željeli su upravo takvu, slobodnu, demokratsku, europsku Hrvatsku i to je sveti cilj koji su nam ostavili – da izgrađujemo i čuvamo upravo takvu Hrvatsku. Zato vas pozivam da u svom javnom i privatnom djelovanju budemo usmjereni upravo prema tom cilju. Bit će još puno izazova i pokušaja diverzija, međutim, zalog je toliko velik i toliko čvrst da sam siguran da ima dovoljno energije da svi zajedno, pa i generacije koje dolaze iza nas i kojima ćemo prenositi djelo hrvatskih branitelja i njihove ciljeve, da je ta energija toliko jaka – da uspjeh uopće nije upitan” rekao je dr. Glavić.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i izaslanik predsjednice RH umirovljeni general zbora Josip Lucić, a svojim dolaskom svečanost su uveličali gradonačelnici, gradonačelnice te općinski načelnici s područja Požeško-slavonske županije. Svečani program svojim je nastupom obogatio Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom profesorice Branke Horvat i članovi KUD-a Bektež, a održana je i promocija knjige “Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – Svjedočanstva“. Knjigu je predstavila urednica Željka Križe, a o svojim Svjedočanstvima u knjizi govorile su medicinske sestre i tehničari: Ljerka Pavković, Agneza Aleksijević, Cvjetko Obradović i Ivica Pejnović.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn