DAN GRADA NOVE GRADIŠKE – Novi razvojni trendovi, nova energija i vizura za jednako dinamičnu i aktivnu 2020. godinu

Datum objave: 07. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Iako je priča o godini dana u životu jednog grada puno više od suhoparnih statističkih pokazatelja, brojke vrlo često imaju veću snagu od riječi, a one, kada se podvuče crta, kažu sljedeće – Nova Gradiška 2019. godinu ispraća s projektima “teškim” više od 240 milijuna kuna i s gotovo pola milijarde kuna investicija. Potvrda je to vrijednog rada, predanosti, stručnosti i vizije gradske uprave predvođene gradonačelnikom Vinkom Grgićem i najbolji povod za dijeljenje uspjeha s dragim gostima i prijateljima, u prigodi 271. rođendana i blagdana župe Bezgrješnog začeća blažene djevice Marije.

Godinu dana starija i ni malo umornija, s pregršt ideja, planova i projekata, novom energijom i značajno izmijenjenom vizurom, Nova Gradiška slavi 271. rođendan i blagdan župe Bezgrješnog začeća blažene djevice Marije. U društvu dragih gostiju i prijatelja, jer, uspjehe valja podijeliti, najsvečaniji dan u životu grada obilježen je Svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenog, simbolično podvlačenje crte i upoznavanje s brojevima, jer, 2019. godinu, jedan od najmlađih hrvatskih gradova ispraća s projektima “teškim” više od 240 milijuna kuna i s gotovo pola milijarde kuna investicija. Potvrda je to vrijednog rada, predanosti, stručnosti i vizije gradske uprave predvođene gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Vinkom Grgićem i dobra najava za jednako dinamičnu 2020.godinu, jer, kako u svom govoru reče, s pravom zadovoljan prvi čovjek grada, uvijek može i više i bolje.

” Vjerujući kako nam je dužnost detektirati probleme i za njih pronaći najkvalitetnija rješenja, vodeći se ciljevima postavljenima 2016.godine kada smo “preuzeli upravljanje gradom”, koristeći vlastito znanje i sposobnosti, i tijekom 2019. godine učinili smo puno toga i značajno promijenili trendove. Odnosi se to, prije svega, na razvoj gospodarstva i ispunjavanje punih potencijala Industrijskog parka, gospodarske zone koju smo u proteklom periodu, zahvaljujući nizu vrijednih projekata,prekograničnoj suradnji, partnerskom odnosu s Brodsko posavskom županijom, te, što je posebno važno, sve značajnijem iznosu investicija i interesu novih ulagača, stalnim aktivnostima, ali i zakupom novih 40-ak hektara, itekako oživjeli. Pridonijet će tome i nekoliko velikih projekata koji su, u ovom trenutku, u fazi realizacije, poput projekta fotonaponske centrale, najbolje ocijenjenim među 110 projekata, na koji sam posebno ponosan i zahvaljujući kojem će Nova Gradiška, kroz koju godinu, biti potpuno energetski neovisan grad. Tu je i projekt centra kompetencija za napredno inženjerstvo vrijedan 109 milijuna kuna, priča koju realiziramo sa 7 partnera i koja će rezultirati s jednim od najjačih istraživačkih centara u Hrvatskoj, tehnološki inkubator koji je već u fazi predrezervacija popunjen više od 60 posto,a svakako valja spomenuti i iznos od 180 milijuna kuna koliko su ukupno teške investicije nekolicine gospodarskih subjekata koji djeluju upravo iz Industrijskog parka,” naglasio je gradonačelnik Vinko Grgić.

“Novi zamah gospodarskom razvoju grada dat će i mega projekt centra za gospodarenje otpadom Šagulje Ivik, vrijedan 140 milijuna kuna, 40 milijuna kuna vrijedan pročistač, reciklažno dvorište, sortirnica otpada i kompostana, te druga faza izgradnje zaobilaznice, projekta vrijednog 25 milijuna kuna, koji će dodatno učvrstiti ionako sjajnu poziciju Industrijskog parka na auto cesti. Nizom manjih i većih projekata uspjeli smo potaknuti gospodarski i investicijski ciklus, što se pozitivno odrazilo i na broj zaposlenih odnosno nezaposlenih, zbog čega smo prošle godine, kao jedini grad s područja Slavonije i Baranje, bili i četvrti u Hrvatskoj po povećanom broju zapošljavanja. Iako su trendovi dobri i možemo biti zadovoljni, vjerujemo i kako uvijek možemo i moramo i više i bolje. Na tom tragu, dinamična će biti i godina ispred nas, za kada je planirana dugo čekana rekonstrukcija gradskog bazena, projekt težak 15 milijuna kuna, uređenje vodotoka i šetnice uz Šumetlicu, rekonstrukcija zgrade gradske uprave s izgradnjom nove vijećnice, budućeg ukrasa grada, projekt Vidikovca vrijedan 2 milijuna kuna, te posebno nam drag projekt Slavonskog dućana koji zajednički realiziramo sa šest općina novogradiškog kraja i u kojem trenutno, nudeći i prodajući vlastite proizvode, sudjeluje više od 60 domaćih OPG-a. Sve što radimo, radimo s ciljem zadržavanja mladih, kreiranja bolje i kvalitetnije sredine, pametnog, otvorenog i uključivog grada, Nove Gradiške kakvu svi, vjerujem, želimo.”, rekao je, između ostaloga, rekapitulirajući godinu u životu grada, s pravom ponosan gradonačelnik Grgić.

Čestitajući Novogradiščanima njihov dan, evidentne uspjehe grada i aktualne gradske uprave istaknuli su i gosti svečane sjednice, prijatelji i partneri Nove Gradiške- župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, te Mladen Mikolčević, brigadni general, počasni građanin Nove Gradiške. Najsvečaniji dan u životu Nove Gradiške, 271.rođendan grada i blagdan župe bila je i prigoda za dodjelu priznanja najzaslužnijim pojedincima, udrugama i tvrtkama, ljudima koji svojim radom i zalaganjem Novu Gradišku svakodnevno čine boljom i uspješnijom sredinom.

Medalju grada ove su godine zaslužili Nikola Batinić, za dugogodišnji nesebičan, požrtvovan rad i djelovanje u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Nova Gradiška, Andrej Lucić, generalni direktor BD Gruppe Austria, za istaknutu humanitarnu djelatnost i donatorske aktivnosti te generalno sponzorstvo Rukometnog kluba Nova Gradiška, Zrinko Kapetanić za značajan doprinos u promicanju kulture, Franjo Pavlović, za humanitarni rad i izniman doprinos u promicanju vrijednosti Hrvatskog crvenog križa, Đurđa Trupinić za doprinos u odgojno-obrazovnom razvoju, Verica Vuković za 25 godina djelovanja u HKKU Trenk, Ivana Žulj Terzić za osobito uspješno poslovanje i poticanje razvoja obrtništva te Karate klub Nova Gradiška za izvanredne sportske rezultate. Grb grada dodijeljen je Branku Bešliću za izniman doprinos u razvoju lovstva i humanitarno djelovanje, Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marka Kovre za postignute rezultate u proizvodnji vina i Megaplast d.o.o Ljupina za dugogodišnje uspješno organiziranje rada i poslovanja na području PVC i ALU stolarije te značajne poslovne rezultate. Nagrada grada ove je godine “otišla u ruke” profesora Mije Matoševića, za promicanje vrijednosti srednjoškolskog obrazovanja, a za 100–godišnji doprinos razvoju školstva Nagradu je zaslužila i Gimnazija Nova Gradiška.

Uz dodijeljene Grb, Medalju i Nagradu grada, Nova Gradiška se ove godine, za osobite zasluge u promicanju vrijednosti koje doprinose stvaranju ugleda Grada i Republike Hrvatske, javno zahvalila i Miri Gavranu, svom najpoznatijem sugrađaninu, dodijelivši mu titulu počasnog građanina. Uz čelne ljude grada i najuži gradonačelnikov tim-zamjenike Ivanu Trupina i Borislava Vidošića, predsjednicu Gradskog vijeća, dr.Ljepšu Rakas Vujčić, aktualne i bivše gradske vijećnike, uspjehe su s Novogradiščanima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća podijelili i saborski zastupnik Davor Vlaović, bivši gradonačelnici Josip Vuković i Josip Mikšić, gradonačelnici gradova Jastrebarsko, Zlatar i Ogulin, predstavnici javnog, kulturnog, društvenog i političkog života grada i županije, župnik novogradiške Župe Branko Gelemanović, novogradiški paroh Ognjen Tenžerić, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Slavonskom Brodu, Husret efendija Hasanović.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn