SVEČANO OBILJEŽAVANJE – Dan branitelja Grada Požege

Datum objave: 08. 6. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Grada Požege i Udruge ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne ZNG, 13. lipnja 2022. godine svečano će biti obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Požege i 31.godišnjica osnutka 63 A SB ZNG.

Ove godine prvi puta Grad Požega je u svoj kalendar proslava uveo kao trajno obilježavanje i obljetnicu branitelja grada Požege, sjećajući se 13. lipnja, datuma kada je u Vidovcima postrojen 63 samostalni bataljun Zbora narodne garde koji je na određeni način bio i začetak 123. brigade. U sklopu obilježavanja u 10,30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi. U 11,00 sati u crkvi sv. Lovre bit će služena sveta misa, a u 12,30 sati vijenci će biti položeni na stadionu u Vidovcima, na mjestu na kojemu je postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovom kraju.

U čast i u znak zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima s područja Grada Požege koji su sudjelovali u oslobađanju i obrani Republike Hrvatske 13. lipnja proglašen je Danom hrvatskih branitelja na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege održanoj 31. siječnja 2022. godine.

“Nakon sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga s područja grada Požege za datum je predložen 13. lipnja, datum na koji je osnovan 63. bataljun samostalne gardijske bojne Zbora garde RH Požega kao osnova 123. brigade. Riječ je o prijedlogu braniteljskih udruga koji kao gradonačelnik apsolutno podržavam jer s ovim odmakom vremena od Domovinskog rata sigurno je dobro da u kolektivnoj memoriji ostane taj datum kao važan u požeškoj povijesti kako bismo se u budućnosti na taj dan prisjetili značenja tog događaja, kako u Domovinskom ratu, tako i u novijoj požeškoj povijesti.” rekao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn