SVEČANO OBILJEŽAVANJE – 30. godišnjica ustroja 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”

Datum objave: 14. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

GORICE – Čuvajući živim sjećanje na Domovinski rat i godine stvaranja slobodne i samostalne države članovi novogradiške 3.satnije 3.bojne 3.gardijske brigade “Kune” u Goricama su obilježili 30.godišnjicu ustroja. Uz pripadnike brigade, predstavnike Brodsko posavske županije, Grada Nova Gradiška i Općine Dragalić, svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih braniteljaTomo Medved, izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Ljubas kao i general bojnik Tihomir Kundida, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH.

U organizaciji članova Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune” ogranak Nova Gradiška u Goricama je svečano obilježena 30. godišnjica osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune”. Uz dostojanstveno čuvanje sjećanja na Domovinski rat bila je to i prigoda za otkrivanje spomen ploče s imenima 26-orice pripadnika brigade koji su Domovini poklonili ono najvrijednije-vlastite živote. Učinio je to, zajedno s pripadnikom 3.satnije Zoranom Beligojem, potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Tomo Medved. Svečanosti otkrivanja spomen ploče prethodili su mimohod i sveta misa koju su predvodili velečasni Željko Volarić, kapelan vojne kapelanije „Sveti Ivan Krstitelj“ u Požegi i fra Ivo Brezović, župnik Župe Duha Svetoga Gornji Bogićevci. Značajnog datuma s ponosom se i tugom, tom prigodom, prisjetio Krešimir Šipoš, zapovjednik 3. bojne 3. gardijske brigade, general-bojnik u miru.

“Čast mi je stajati ovdje pred vama, na dan kada smo prije 30 godina osnovali i formirali 3. bojnu 3. gardijske brigade s 1. i 2. satnijom u Slavonskom Brodu, 3. u Novoj Gradiški, a potom i 4. satnijom u Đakovu. Parafrazirajući tekst Biblije koja kaže “u početku bijaše riječ” zadovoljstvo mi je reći i kako Hrvatska danas nije tek riječ, nego zbir suza, patnji i čežnji svog naroda za slobodom, stvorena isključivo borbom hrvatskih branitelja, naših prijatelja i suboraca koji su zajedno s nama, rame uz rame, otišli na krvavi, ali pobjedonosni put borbe za slobodom i na tom putu dali svoje mlade živote na oltar domovine.” rekao je Šipoš.

U osobno i ime predsjednika Vlade, čestitku “Kunama” uz njihov dan uputio je i ministar branitelja Tomo Medved, rekavši kako je ovo veliki dan za Gorice, ali i za Republiku Hrvatsku. “Svako mjesto gdje se postavi spomen obilježje u znak zahvale za žrtvu hrabrih hrvatskih branitelja, ostaje trajni znamen, karta i mozaik koji ispisuju pobjedu, jednu jedinstvenu koja se zove slobodna Hrvatska. Žrtva 26-eroice hrvatskih branitelja podsjetnik je na žrtvu učinjenu za slobodu svih nas, za budućnost i stvaranje perspektive za mlade naraštaje. “, istaknuo je ministar Medved.

Da su Gorice “dominantna točka s koje se branila i obranila Nova Gradiška” podsjetio je i moderator svečanosti, član predsjedništva Udruge veterana 3.gardijske brigade “Kune”, umirovljeni bojnik Marko Derežanin, prisjetivši se 12. lipnja 1991. godine, trenutka kada je 110 pripadnika Policijske postaje Nova Gradiška obuklo šarenu odoru i formiralo 3.satniju 3.bojne 3.gardijske brigade.” Djelovali smo i hrabro branili ovo područje od banjalučkog korpusa koji je prešao rijeku Savu, branili i zaustavili neprijatelja ovdje na Goricama gdje je i dominantna točka na kojoj se banio i obranio naš grad”, rekao je Derežanin.

Uz prvog čovjeka ministarstva branitelja, svečanosti u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška, na čelu s predsjednikom Draženom Rossijem, nazočili su i izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Ljubas, general bojnik Tihomir Kundida, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, načelnik Općine Dragalić, Zvonimir Karlik, izaslanstvo Grada Nove Gradiške na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Dinkom Matijević i koordinatorom za braniteljske udruge natporučnikom u miru, Vlatkom Greinetom, kao i brojni članovi novogradiških udruga proisteklih iz Domoovinskog rata. 26-eroica poginulih branitelja na Goricama čija su imena kao trajni znamen upisana na spomen ploču su Pero Crnković, Ivan Pišonić, Velimir Šestić, Zdravko Dokuzović, Mirko Šugić, Branko Mrkonić, Antun Martinović, Milan Figurić, Branko Bertović, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovsky, Branko Mihaljević, Mevludin Mujkanović, Josip Džajkić, Branko Kraljić, Mato Rodić, Drago Stepić, Ivan Pavić, Miroslav Mičević, Nevenko Olić, Ivan Sertić, Ivica Cindrić i Stjepan Zebić.

TEKST: S. T.       FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn