SVEČANO OBILJEŽAVANJE – 29. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega

Datum objave: 13. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Vidovcima je danas svečano obilježena 29. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega. Položeni su vijenci na stadionu u Vidovcima, gdje je održan i kratki prigodni program.

Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne ZNG na čelu s predsjednikom Draganom Valentom, te predstavnici MO Vidovci – Dervišaga i NK Dinamo Vidovci-Dervišaga

Prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012 godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnj ratnoj opasnosti. Na ratni put i hrabrost pripadnika ove legendarne postrojbe, podsjetili su i današnji sudionici svečanosti obilježavanja.

TEKST: S. P.      FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn