SVEČANO OBILJEŽAVANJE – 28. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega

Datum objave: 13. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja danas je svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega. Položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi te na stadionu u Vidovcima, gdje je održan i prigodni svečani program uz tradicionalni malonogometni turnir veterana.

Vijence su položili i zapalili svijeće Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s obiteljima, roditeljima, djecom i udovicama poginulih i nestalih branitelja i Udrugom ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne ZNG koju predvode predsjednik Dragan Valenta, umirovljeni bojnik Miro Rašić i umirovljeni bojnik Ivica Pavošević, izaslanik predsjednice RH požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra branitelja i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadir Branko Tubić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Generalskog zbora predvođeno generalima Marinkom Krešićem i Zvonkom Peternelom, gradonačelnik Darko Puljašić i njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha u ime Grada Požege, izaslanstvo Grada Pakraca na čelu s Miroslavom Ivančićem, izaslanstvo Vojarne 123. brigade i PU požeško-slavonske te predstavnici MO Vidovci- Dervišaga i NK Dinamo Vidovci-Dervišaga

Prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012 godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, REDOM NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG ZA JUNAČKI ČIN U RATU I IZRAVNOJ RATNOJ OPASNOSTI. Na ratni put i hrabrost pripadnika ove legendarne postrojbe, podsjetili su i današnji govornici.

Pozdrave nazočnima uputio je i predsjednik Udruge ratnih veterana Dragan Valenta, a prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.  “Pozdravljam vas u ime grada Požege na posebnom mjestu, mjestu koje je obilježilo našu prošlost mjestu koje je dio naše sadašnjosti, koje moramo čuvati za budućnost. Tih godina ovdje ste se postrojili u ime hrvatske vojske i hrvatskog naroda i krenuli braniti domovinu. Zahvaljujem se svim dragim ljudima, posebice onima koji su dali svoj život za grad Požegu, za Hrvatsku. Grad Požega sigurno neće nikada zaboraviti ovo mjesto, a vrata Grada uvijek su za branitelje otvorena u svim prilikama, u svim danima jer mi smo to njima dužni. Hvala im na svemu i ne zaboravimo tko je 1991.  “imao petlju” – zbog svih nas,” rekao je Puljašić.

Izaslanik Ministra hrvatskih branitelja i glavni tajnik Generalskog zbora Marinko Krešić pozdravio je nazočne i čestitao pripadnicima 63. bojne. “Posebna mi je čast pozdraviti u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i Hrvatskog generalskog zbora. Sa mnom je došla i delegacija Hrvatskog generalskog zbora sa Zvonkom Peternelom i Ljubom Ćesićem. Drago mi je zbog ove tradicije postrojavanja kako bi sjećanje, radi onih mrtvih, onih koji su dali živote, ali i radi vas koji s ponosom nosite oznake pripadnosti slavnoj 63. samostalnoj gardijskoj bojni koja je u najtežim trenutcima učinila najbolje korake. Danas, moramo gledati u budućnost i moramo, kao što smo se svi složno uključili 1991. godine, složno raditi sve za Hrvatsku, jer Hrvatska je naša jedina i nema ljepše zemlje od nje,” rekao je Krešić.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH, ministra branitelja i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadir Branko Tubić prigodnim je riječima pozdravio svoje suborce. “Osobita mi je čast i zadovoljstvo stati pred vas u ime ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika glavnog stožera oružanih snaga generala Mirka Šundova na dan kada slavimo obljetnicu rođenja naše bojne čiji sam i ja bio pripadnik. Danas se sjećamo osnivanja, ali i prvih 18 pripadnika koje je Miljenko Crnjac okupio ovdje u Vidovcima te stvorio uvjete za potpisivanje prvih ugovora za pripadnike buduće bojne. Moramo cijeniti ovaj događaj, ratne postrojbe poput ove bojne čine zametak i temelj stvaranja moderne hrvatske vojske iz kojeg se ona uspješno stvara i izgrađuje sve do danas. Zahvaljujući ovim našim prvim postrojbama koje su uvjetima oskudice vojne opreme i naoružanja besprijekorno izvršavale sve postavljene im zadaće u oslobođenju Lijepe naše, danas s uvjerenjem možemo reći da nastavljamo izgrađivati modernu hrvatsku vojsku, opremljenu suvremenim borbenim sredstvima zapadne tehnologije i stvaramo nove sposobnosti koje mogu odgovoriti i novim izazovima,” rekao je Tubić.

U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović nazočne je pozdravio njen izaslanik i požeško-slavonski župan, umirovljeni general Hrvatske vojske Alojz Tomašević. “Danas nakon 28. godina slavimo rođendan. Sveti Antun, današnji svetac možda je i tada bio naš zaštitnik, svih nas koji tada ništa nismo imali – oružje smo nabavljali na način kako smo znali, ali imali smo hrvatsko srce, krunicu i vjeru u Boga. I evo, Bog je dao da imamo taj benefit stvoriti domovinu Hrvatsku. Ovdje je stvorena i ovdje su temelji moderne hrvatske vojske, ovdje je nastala i herojska 123. brigada i stoga čestitam svim pripadnicima 63. samostalne bojne. Danas trebamo slaviti ali važno je poslati i poruku mladima – dođite na ovaj prostor, slušajte priče djedova i očeva, nemojte zaboraviti što je bilo. Jer, mladi danas je na vama – domovina je naša, jedna jedina,” rekao je župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. Pok       FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn