SVEČANO I DOSTOJANSTVENO – Obilježena 30. obljetnica osnutka 123. brigade Hrvatske vojske Požega

Datum objave: 23. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Prigodno i dostojanstveno, uz svečani postroj pripadnika 123. brigade danas je na središnjem požeškom  Trgu svetog Trojstva  obilježena 30. godišnjica osnutka slavne 123. brigade Hrvatske vojske Požega.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade te svečanim mimohodom i prigodnim programom na Trgu Sv. Trojstva, u Požegi je danas svečano obilježena 30. godišnjica osnutka ove slavne brigade. Uz pripadnike 123. brigade koji su bili u postroju, roditelje, djecu i obitelji poginulih hrvatskih branitelja svečanosti su nazočili i drugi uzvanici – izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general-pukovnika Siniša Jurković, izaslanik Predsjednika Vlade i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadir Mato Tomaševića, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, predstavnici Zapovjedništva 123. brigade, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavića, drugi gradonačelnici i načelnici te predstavnci udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

123. požeška brigada formirana je koncem listopada 1991. godine od 63. samostalne bojne Zbora narodne garde i 4. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde.  Nakon ustroja brigade ona u kratkom vremenu prerasta u respektabilnu kopnenu brigadu Hrvatske vojske  pod zapovjedništvom generala Miljenka Crnjca, a značajan je doprinos ove brigade u oslobađanju velikog teritorija Zapadne Slavonije. Danas, 30 godina kasnije s ponosom se treba prisjetiti tih dana ali i naših 82 poginula i 600 ranjenih pripadnika 123. brigade tijekom rata koji su svoje živote utkali u temelje  Domovine, rečeno je na svečanosti.

Prigodnim riječima sve nazočne pozdravio je zamjenik zapovjednika i zapovjednik 123. brigade umirovljeni brigadir Zdenko Farkaš. “Čast mi je danas biti s vama ponovo, na trgu na kojem smo prije 30 godina svi dali prisegu da ćemo po cijenu vlastitog života braniti i obraniti svoj narod, dom i domovinu. Svoju smo prisegu ostvarili, obranili smo i svoj narod, i svoj dom i svoju domovinu. I danas imamo domovinu u kojoj vrijedi živjeti” rekao je Farkaš.

Zahvalu za sve učinjeno braniteljima je uputio i gradonačelnik Požege Željko Glavić.”Čestitam vam u ime svih Požežanaki i Požežana, u ime svih stanovnika Požeštine 30. obljetnicu osnivanja ove slavne 123. brigade. Danas, nakon 30 godina ne pitamo se više da li je vrijedilo. Žrtve jesu velike, ali znamo da je vrijedilo. Svi strateški ciljevi koje ste imali kada ste krenuli, svi su ostvareni. Ono što se danas možemo pitati jest, može li bolje? Možemo li ovu državu koju, zahvaljujući dobrim dijelom vama, imamo, možemo li je bolje i pravednije urediti? Na svima nama, na svima vama je da to ostvarimo, da to uradimo. Vaše geslo “123 ide dalje!” jeste i ostat će trajno jedan od identiteta Požege i novije požeške povijesti. Čuvat ćemo ga ponosno, kao što ćemo ponosno čuvati uspomenu na Domovinski rat i 123. požešku brigadu. Hvala vam na svemu” rekao je gradonačelnik.

Prigodnim riječima obratila se i pokroviteljica današnje proslave, požeško-slavonska županica Antonija Jozić.” Pozdravljam vas punog srca uz osjećaje ponosa danas na Trgu svetog Trojstva u Požegi proslavljajući 30. obljetnicu osnutka slavne 123. brigade Hrvatske vojske. „Tada je trebalo imati petlju…”riječi su našeg heroja Domovinskog rata general pukovnika Miljenka Crnjca. A tada sam se, kao dijete, poput mnogih divila ljudima u maskirnim odorama, vama hrvatskim braniteljima, a vi ste tih godina izrastali u junake, heroje i osloboditelje. Danas, 30 godina poslije, osjećaji divljenja ostali su isti i velika je čast uputiti vam riječi zahvale za sve što ste učinili za slobodu domovine nam Hrvatske, za slobodu naše županije.Na tim putovima ponosa i slave mnogi su Domovini poklonili svoje živote, njima posebno hvala. Mnogi su ranjeni i oboljeli…i sve je to žrtva koja se nikada ne smije zaboraviti, a posebice ne žrtva koju su podnijeli i podnose vaše obitelji. Vaša imena i prezimena, imena vaših poginulih prijatelja, mjesta koja ste oslobađali, vojne operacije u kojima ste djelovali i, dakako, naša 123.brigada Hrvatske vojske zlatna su povijest naše županije. Povijest ljudi koji su imali petlju, suprotstavili se sili i zločinu, i pobijedili. To herojstvo, pobjede i žrtve sveta su obveza da danas izgrađujemo napredno, pravedno i slobodno društvo, odgajamo naše naraštaje u duhu tih ideja u želji i nadi da ćete vi istinski heroji, hrvatski branitelji reći da je to Hrvatska za koju ste se borili.I, još jednom, neizmjerno vam hvala!” rekla je županica Jozić.

U ime Predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja posebne pozdrave uručio je državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, a u ime Predsjednika Republike Hrvatske nazočne je pozdravio general-pukovnik Siniša Jurković.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn