SVEČANO I DOSTOJANSTVENO – Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 31. obljetnica oslobođenja požeške vojarne

Datum objave: 17. 9. 2022. | Kategorija: Društvo, IZDVOJENO

POŽEGA –  U organizaciji UHDDR-a Požeško-slavonske županije te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i ove godine, 8. puta za redom, svečano je obilježen Dan branitelja Požeško-slavonske županije te 31. godišnjica oslobođenja požeške Vojarne.

U Požegi je obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ali i 31. obljetnica oslobađanja vojarne u Požegi. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, a nakon mimohoda požeškim ulicama, svečani program održan je u krugu požeške vojarne.

Svečano i dostojanstveno branitelji i stanovnici Požeško-slavonske županije prisjetili su se 17. rujna 1991. godine kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi. Bezbroj je razloga za dostojanstvenu proslavu i sjećanje na dane ponosa i slave jer, rečeno je ovom prilikom, branitelji Požeško-slavonske županije imaju posebno mjesto u povijesti moderne hrvatske države. Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine.

U Požegi se danas slavi i 31. obljetnica osvajanja kasarne JNA u Požegi čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – Otkos, Orkan i Papuk 91., u kojima je oslobođeno preko 2000 kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991 oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji Oluja, Zid te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Vijenace na Trgu 123. brigade kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položili su predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić,  požeško – slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević, čelnici gradova i općina s područja županije te predstavnici Udruge Josip Knežević. Počast su odali i predstavnici vojarne 123. brigade HV te predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske. U krugu vojarne, na prigodnim govorima podsjetili su na dane ponosa i slave te na sve sudionike tog vremena koji su dali svoj nemjerljivi doprinos, a Sveta misa služena je u kapelici u Vojarni 123. brigade HV-a.

TEKST: S. Pok              FOTO: S. P./ T. M.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn