SVEČANO I DOSTOJANSTVENO – Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 30. obljetnica oslobođenja požeške vojarne

Datum objave: 17. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA –  U Požegi je obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ali i 30. obljetnica oslobađanja vojarne u Požegi. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, a nakon veličanstvenog mimohoda požeškim ulicama, svečani program održan je u krugu požeške vojarne.

Svečano i dostojanstveno branitelji i stanovnici Požeško-slavonske županije prisjetili su se 17. rujna 1991. godine kada je nakon četiri dana opsade oslobođena vojarna u Požegi. Bezbroj je razloga za dostojanstvenu proslavu i sjećanje na dane ponosa i slave jer, rečeno je ovom prilikom, branitelji Požeško-slavonske županije imaju posebno mjesto u povijesti moderne hrvatske države. Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine.

U Požegi se danas slavi i 30. obljetnica osvajanja kasarne JNA u Požegi čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – Otkos, Orkan i Papuk 91., u kojima je oslobođeno preko 2000 kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991 oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji Oluja, Zid te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Program je počeo polaganjem vijenaca na Trgu 123. brigade kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili  predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara,  saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić,  požeško – slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, gradonačelnik Požege Željko Glavić sa suradnicima, čelnici gradova i općina s područja županije, a počast su odali predstavnici vojarne 123. brigade HV na čelu sa zapovjednikom Miroslavom Zelenikom, predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske te predstavnici Područnog odsjeka za poslove obrane Požega.

U krugu vojarne, na dane ponosa i slave te na sve sudionike tog vremena koji su dali svoj nemjerljivi doprinos, podsjetili su prigodnim riječima voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić i zapovjednik vojarne 123. brigade HV pukovnik Miroslav Zelenika.

Prigodnim riječima braniteljima i roditeljima poginulih hrvatskim branitelja obratio se gradonačelnik Požege Željko Glavić. “Na požeškom Trgu 123. brigade prisjetili smo se danas poginulih hrvatskih branitelja , svih branitelja i toga vremena – vremena ponosa u kojem je osobito  na današnji dan Požega i Hrvatska pokazala da nije cilj nikoga ubiti, raniti, poniziti. Na jedan doista civiliziran, proeuropski način ovo mjesto je iz kasarne preraslo u vojarnu i zavijorio je hrvatski stijeg. Stratezi obrane Požege i Požeštine iz toga vremena imaju ogromnu zaslugu za takav način na koji je sve završilo. I to je odredilo situaciju u Požegi i Požeštini tijekom Domovinskog rata. Zato svima sretan današnji dan, nemojmo ga nikada zaboraviti i prisjetimo se svake godine svih hrvatskih branitelja, osobito onih koji više nisu među nama,” rekao je gradonačelnik.

Riječi zahvale i čestitku uputila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.”Naša je dužnosti obveza čuvati spomen na te dane ponosa i slave, prisjećati se svih onih koji su 90.tih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti, ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje domovini. S posebnim pijetetom prisjećamo se i prisjećajmo se svih onih koji su svoje živote utkali u temelje suverene i neovisne Republike Hrvatske. Zahvala svim onim znanim i neznanim braniteljima koji su u vjeri da mogu ostvariti tisućljetni hrvatski san stali u obranu naše domovine – budimo ponosni na te dane. Na današnji dan, Dan branitelja Požeško-slavonske županije, pozivam sve na zajedništvo i ustrajni rad u ostvarenju Hrvatske kakvu su sanjali i kakvu sanjaju naši hrvatski branitelji. To je obveza svih nas koji baštinimo današnju slobodu i neovisnost – to smo vam dužni!” rekla je županica.

Čestitke su uputili i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć te izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Bektež.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn