SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE – Župan Tomašević: Županije su neophodne za razvoj i treba ih osnažiti

Datum objave: 14. 4. 2016. | Kategorija: Društvo

nn

POŽEGA – Dan Požeško-slavonske županije obilježen je danas svečanom sjednicom Županijske skupštine koja je održana u Gradskom kazalištu Požega. Dodjeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. “Danas se često čuje kako županije treba ukinuti, kako su nepotrebne, a ja s ovog mjesta odgovorno tvrdim kako su županije, odnosno jedinice lokalne samouprave neophodne za razvoj i njih prije svega  treba ojačati i decentralizirati,” poručio je župan Alojz Tomašević.

Svečanu jednicu otvorio je predsjendik Županijske skupštine Marijan Aladrović, a u prigodnom govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević o rezultatima u proteklom razodblju je istaknuo: “Požeško-slavonska županija ima ogromne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, drvne i metalne industrije te turizma.Moji suradnici i ja razvoj županije vidimo kroz projekte koje zajednički radimo s razvojnim agencijama i koji su pripremljeni ili su u pripremi u vrijednosti od preko 6 milijardi kuna. To je uređenje sustava odvodnje, navodnjavanja, na tome se intenzivno radi, tu ubrajamo uređenje toka Orljave, njenih pritoka, aglomeracije Lipika i Pakraca, aglomeracije Požega te aglomeracija Pleternice vrijednosti preko 300 milijuna kuna, te akumulacije Kamenske i Šumetlice. Glavni pokretač razvoja vidimo u poljoprivredi, a početkom ove godine donijeli smo i program potpora u poljoprivredi za našu županiju za razdoblje 2016/2020 prema kojem ćemo dodijeljivati potpore za sufinanciranje te nabavu matičnih stada, sufinanciranje kamate za poljoprivredne kredite te ostalih programa za razvoj poljoprivrede, naglasio je župan Tomašević dodajući kako je u proteklom razodblju značajan uspjeh ostvaren i na provedbi različitih projekata.

zzzz2

“Županijska razvojna agencija Panora intenzivno radi na provedbi projekta, a u proteklih godinu dana aktualno je bilo 28 projekata ukupne vrijednosti preko pet milijuna kuna, a bespovratna potpora koju su ti projekti ostvarili iznosila je 4,5 milijuna kuna. Tijekom druge polovice 2015 godine ukupno je  pripremljeno i prijavljeno 15 europskih projekata, ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna i dva nacionalna projekta vrijednosti preko milijun kuna. U fazi su pripreme za tri velika projekta – Kuća Graševine ukupne vrijednosti 52,5 milijuna kuna, regionalni centar kompetencije vrijednosti 25 milijuna kuna te obnove i revitalizacije objekata u svim gradovima i općinama, primjerice revitalizacija povijesnih građevina u gradu Lipiku, u vrijednosti preko 70 milijuna kuna. Nekoliko značajnih projekata odrađeno je i u segmentu turizma, a kako je  izlaz na auto-cestu ključ razvoja, glavni projekt je u pripremi i iduće godine očekuju se radovi te zajednička izrada master- plana prometne povezanosti Slavonije sa susjednim županijama,” rekao je župan. “Sve ovo o čemu govorim bit će nevažno ukoliko ne zaustavimo iseljavanje mladih i moramo raditi na tome da to zaustavimo te pružimo mladima mogućnost da svoju budućnost grade u svom rodnom kraju. Županija trenutno stipendira 69 mladih koji će, nakon završenog školovanja, najiskrenije se nadam svoje stečeno znanje iskoristiti na ovom području. Danas se često čuje kako županije treba ukinuti, kako su nepotrebne, a ja s ovog mjesta odgovorno tvrdim kako su županije, odnosno jedinice lokalne samouprave, neophodne za razvoj i njih prije svega  treba ojačati i decentralizirati, a ne gasiti,” zaključio je župan.

DSC05307

Dodjeljene su i županijske nagrade. Godišnju nagradu ove godine dobili su Stjepan Katić iz Pleternice, tvrtka Alles d.o.o. Iz Požege te Opća županjska bolnica Požega. Nagradu za životno djelo primio je doktor znanosti Ivan De Zan iz Pakraca koji se u ime nagrađenih zahvalio prigodnim riječima.Prigodnim riječima nazočne su pozdravili izaslanik potpredsjednika Hrvatskog sabora Tomislava Karamarka, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn