SVEČANA SJEDNICA I JOŠ PONEŠTO – Nova Gradiška 8.prosinca 1748 – 8.prosinca 2015

Datum objave: 10. 12. 2015. | Kategorija: Društvo

02-04-2015006

NOVA GRADIŠKA – Najmlađi grad u Hrvatskoj 8.prosinca svečano je proslavio svoj dan i blagdan Župe Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije. Kao i ranijih godina, bila je to prilika za značajno pojačanje dinamike glazbeno-kulturno-sportskih sadržaja, otvaranje novobnovljenog Dječjeg vrtića „Radost“, klizališta u središtu grada, ali i svečanu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su najzaslužnijim Novogradiščanima dodijeljena najviša gradska priznanja. A  priča ide ovako…

Ad 1. Priča iz spomenara, požutjelih zapisa i prašnjavih arhiva
1854.papa Pio IX proklamirao dogmu o bezgrešnom začeću, 1869. Jesse James uspješno „odradio“ prvu pljačku banke, 1886. osnovana Američka federacija rada, 1941. američki kongres objavio rat Japanu, 1949. nacionalistička vlada Chang Kai Sheka pobjegla na otok Formozu, 1980. Mark Chapman ubio Johna Lennona, prvi puta po dolasku na svijet zaplakali i udahnuli industrijalci Friedrich Siemens i William Durant, osnivač Genaral Motorsa, glazbenik Sammy Davis Junior, glumica Kim Basinger i jedinstveni kralj guštera, čovjek iza,odnosno ispred „vrata“, Jim Morrison…Grad Nova Gradiška, jedan od najmlađih hrvatskih gradova ( 1748.-2015.)  proslavlja svoj 267.rođendan.

Ad. 2. Priča iz statistike /Rođendanska godina u brojkama / onim većim i najvećim
9, 3 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada Šagulje-Ivik,4,1 milijun kuna za obnovu Dječjeg vrtića „Radost“,1,6 milijuna kuna za nastavak radova na magistralnom cjevovodu Ljupina,1,45 miljuna kuna za obnovu Društvenog doma Mala,1,55 milijuna kuna za obnovu zgrade grada,778 tisuća kuna za obnovu Doma hrvatskih branitelja.

Ad. 3. Priča o gradu. I ljudima
Brojke su važne.I ne samo matematičarima.Posebno onda kada se odnose na investicije. I koliko god u marketinško političkom smislu ( trik je to kojim se koriste svi vrhunski PR-ovci, znajući njegovu snagu)  estetski sjajno izgledale na rođendanskoj čestitci, kada idu u smjeru kontinuiranog poboljšanja kvalitete života, njihova je „prisutnost“ itekako opravdana.Na pragu svoje 268., na kraju 2015.godine koju ispraćamo, Grad je, u tom smislu, napravio čvrst iskorak. I, mada sve, kasnije veliko i važno, počinjalo malim koracima, u okolnostima u kakvim živimo i mi i naš Grad, najveći će  izazov biti nastaviti koračati. I pronaći snagu, energiju i mudrost, koju će ,potom, opet i opet, Gradu i svim njegovim sugrađanima biti moguće predstaviti bojkama. Jer, brojke su važne. I kada ih brojimo na pravi, jedino ispravan način, govore puno. Ponekad, čak i puno više od riječi. Ipak, Grad na prvom mjestu čine ljudi.

Oni su njegova istinska energija, njegova prava snaga i mudrost, otpornija i jača od svih brojki.Posebno ljudi koji, živeći i prkoseći svemu, povoljnim i nepovoljnim brojkama, dostupnim i nepostojećim radnim mjestima, društvenim kontaktima ili potpuno anonimni, uglednim i manje uglednim lokalnim čelnicima, svakodnevno potvrđuju vlastitu, ali i snagu grada, njegovog trajanja i njegovog značaja, nastojeći činiti bolje.Ti i takvi ljudi, sugrađani pokraj kojih prolazimo svakodnevno i ne osvrćući se, ne primjećujući ih, ili smo, onako u prolazu, tipično za mali grad, skloni s jalom prokomentirati njihove uspjehe, skrivajući tako vlastite neuspjehe, i ove su nam godine potvrdili kako Grad bez njih ne može, ali i kako ima nešto sjajno, intimno i pitomo u činjenici  što se svi poznajemo, što su nam dobro poznate pojedinačne i zajedničke tamne strane, što se svaki naš neuspjeh, zna dočekati sa zluradošću, ali i uspjeh pozdraviti.Jer, pronaći snage i volje za činjenje općeg dobra i promicanje lokalpatriotizma, u egzistencijalnim okolnostima u kojima živimo i mi Grad, u vremenima letargije i laganog odustajanja, uspjeh je vrijedan svake nagrade. Oni su svoja priznanja, itekako zaslužili. I pokazali nam kako nitko nije otok. Jer, grad čine ljudi. Posebno njegovi najbolji ljudi.

ng11

Ad.4. Nagrade su bitne
Nagradu grada, najveće gradsko priznanje svojim su radom zaslužili:Hrvatska kulturno umjetnička udruga „Trenk“, za desetljetni rad na očuvanju kulturne i narodne tradicije i Antonija Donzalla Dakić-za nesebičnu donaciju ultrazvučnog aparata odjelu bolnice, lokalitet Nova Gradiška. Grb grada ove je godine pripao Tvrtki KIP d.o.o. za iznimne poslovne rezultate i doprinos razvoju gospodarstva grada,Nogometnom klubu  „Slaven“ Ljupina, za promicanje sporta dugo 4 desetljeća, obitelji Tklačec za mnogobrojnu obitelj i zavidnu aktivnost u društvenom i kulturnom živou grada, dok su Medalje grada dodijeljene obitelji Brdar za razvoj gradskog obrtništva,Arsenu Granda za iznimne zasluge u uređenju postava Spomen sobe 121.brigade i čuvanje digniteta Domovinskog rata, Ivici Matoševiću za postignute sportske rezultate, Ivici Muraja za nesebičan rad i unapređenje kulture,Branku Tomeku za dugogodišnje dobrovoljno darivanje krvi i aktivno sudjelovanje u sportu, te Tamburaškom orkestru Ljupina za desetogodišnji rad i promicanje tradicionalnih kulturnih obilježja svog grada i kraja.

Ad.5. Bitni su i čestitari
Dan grada i dan župe Novogradiščanima su, uz čelne ljude grada i županije, čestitali i počasni građanin, general Mladen Markač, predsjednik Županijske skupštine, Pero Ćosić, prvi gradonačelnik grada slavljenika, Ante Šolić, gradonačelnik Pakraca i Dugog Sela, gradonačelnica Pleternice, brojni ugledni gospodarstvenici, obrtnici, ali i njegovi brojni sugrađani nazočni na svečanoj sjednici.

Ad 6.Zaključak
Zahtjevne i prepune izazova, njegova 267., naša 2015. godina, na sreću je iza nas. I, zapravo i nije bila tako loša, jer sve je,ionako, stvar perspektive, ali i sposobnosti da i u tami otkrijemo boje i nijanse. Svaki slijedeći korak trebao bi i morao biti lakši. Stoga, sretno Grade ! Nastavi koračati u vitalnosti i energiji, jer godine su, baš kao i kod ljudi, ionako samo brojka na papiru i pitanje mentalnog stava!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB      FOTO: S. Tarbuk/NGB

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn