SVEČANA PRISEGA U POŽEGI – Prisegnuo 26. naraštaj dragovoljnih ročnika

Datum objave: 12. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U nazočnosti ponosnih članova obitelji, prijatelja i visokih uzvanika u Središtu za temeljnu obuku u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, 288 ročnika, polaznika 26 naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja, svečano je prisegnulo Domovini.

Nakon osam tjedana obuke, 288 ročnika od kojih i 30 žena, u nazočnosti ponosnih članova obitelji, prijatelja i visokih uzvanika, u Središtu za temeljnu obuku u vojarni “123.brigade HV” u Požegi, svečano je prisegnulo Domovini. 26 je to naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i treći ovogodišnji koji su, nakon osam tjedana obuke u vojarni, na Logističkom vježbalištu Glavica i strelištu Novo Selo, stekli znanje i vještine iz različitih programskih područja kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba i dr.

Uz ponosne roditelje, rodbinu i prijatelje ročnika, svečanosti prisege nazočili su podpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske, Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kužul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, požeški župan, general u mirovini Alojz Tomašević, djelatnici Središta za temeljnu obuku i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman”, predstavnici lokalnih i županijske vlasti, MORH-a i OSRH , te braniteljskih udruga. Nakon odavanja počasti Domovini, podizanja hrvatskog stijega, minute šutnje za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a potom i svečane prisege, u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i svoje osobno, čestitku ročnicima uputio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. ” Poštovani ročnici, prisegom ste se obvezali svojoj Domovini na profesionalno izvršavanje zadaća uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona. Veseli me interes vas mladih ljudi da uđete u obrambeni sustav, prvo kao dragovoljni ročnici, a kasnije i kao profesionalni vojnici, jer mladi su budućnost ovog sustava, a motiviran i osposobljen čovjek temelj i najveća vrijednost svake organizacije. “, rekao je, između ostaloga, general zbora Mirko Šundov.

Dobrodošlicu u veliku obitelj pobjedničke hrvatske vojske i čestitke na položenoj prisezi, pripadnicima 26. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju uputio je i podpredsjednik Vlade RH, ministar obrane, izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske, Damir Krstičević. ” Velika mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje s vama u trenutku kada ste prisegnuli na vjernost domovini i hrvatskom narodu, na čemu vam od srca čestitam. Čestitku upućujem i Vama, dragi roditelji, jer svoju ste ljubav prema domovini prenijeli na kćeri i sinove i podrška ste im na tom časnom putu. Uvijek mi je drago vidjeti nove generacije mladih koji su se odlučili na vojni poziv i želja mi je da vas što više karijeru nastavi u profesionalnom sastavu Hrvatske vojske, jer samo tako, zajedno, možemo nastaviti s ojačavanjem i razvojem novih sposobnosti obrambenog sustava RH, kako bi bili spremni na sve izazove koji nas čekaju i nastavak izgradnje moderne, slobodne države stvorene u Domovinskom ratu.”, rekao je, između ostaloga, čestitajući ročnicima, ministar obrane Damir Krstičević.

Svoje zadovoljstvo izrazila je i ročnica Tena Kolar. ” Ovo je sjajno iskustvo na koje sam iznimo ponosna, baš kao i na podršku i dolazak mojih najmilijih. Jedva čekam nastavak obuke idući tjedan, kada me čeka usvajanja znanja i vještina iz streljaštva, što će, sigurna sam, zahvaljujući sjajnim instruktorima, proći bez većih poteškoća.”

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 25. naraštajem, obuku je završilo ukupno 605 ročnika, među kojima je i 1121 ročnica. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Odlukom ministra obrane od 10. siječnja 2019., i ove godine na dragovoljno vojno osposobljavanje uputit će se tri redovna uputna roka po standardnom programu te pet uputnih rokova po skraćenom programu prilagođenom za vrhunske sportaše i doktore medicine te vojne specijaliste i stipendiste.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn