SVEČANA PRISEGA U POŽEGI – Prisegnulo 75 ročnika i 16 ročnica

Datum objave: 10. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Svečanu prisegu danas je dalo 91 ročnih vojnika, 75 muškarca i 16 žena, 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju  u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi. Čestitao im je  i predsjednik RH Zoran Milanović.

„Prisega koju ste danas dali je vaš izbor. To je odličan i častan izbor“, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović pripadnicima 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji su svečanu prisegu dali u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi. Kazavši kako je ta prisega jedan od temeljnih obreda Hrvatske vojske, predsjednik Milanović istaknuo je kako je ona vrlo kratka i jasna. „Spominje hrvatski ustav, hrvatski ustavni poredak, demokratski poredak, kojem ste dužni služiti i štiti ga, kratko i jasno. Od tuda sve počinje i sve završava“, dodao je Predsjednik.

„Stojite na ramenima divova, vaših prethodnika, koji su među rijetkima u zadnjih pedeset godina u Europi imali vatreno krštenje – vodili su pravi rat – i koji su uvijek u sjećanju i identitetu jedne male, ali nama jedine i najvažnije nacije – hrvatske nacije i hrvatskog naroda“, rekao je. Svečanu prisegu danas je dalo 91 ročnih vojnika, 75 muškarca i 16 žena, kojima je predsjednik Milanović čestitavši na položenoj prisezi kazao kako vjeruje da će mnogi od njih nakon obuke izabrati vojnički poziv. „Vojnički poziv nije niti lak niti jednostavan. Poseban je, težak i nije za svakoga, za odabrane je“, zaključio je predsjednik Milanović.

Na polaganju prisege 37. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika – načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, načelnik Personalne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Zelić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik vojarne „123. brigade HV“ Požega brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole HVU brigadir Ivica Pejaković.

TEKST: S. P.                                                      FOTO: Ured predsjednika RH / Filip Glas

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn