SVEČANA PRISEGA – Prisegnuo 17. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Datum objave: 25. 6. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – U Središtu za temeljnu obuku u Požegi, u vojarni 123. brigade HV-e, danas je svečano prisegnulo 448 ročnika i 50 ročnica kao 17. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Uz brojne članove obitelji i prijatelje ročnika svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, zamjenik načelnika Glavnog stožera  Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mato Ostojić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Blaž Deretin, župan Požeško-slavonske županije umirovljeni general Alojz Tomašević, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH Jakov Mamić te predstavnici lokalne i državne uprave.Prigodnim riječima ročnicima je čestitao zamjenik ministra obrane Zoran Piličić.

nn

“Danas ste ovim osobitim činom postali pripadnici pobjedničkih oružanih snaga Republike Hrvatske. Budite ponosni na svoj izbor jer imate na što biti ponosni. Vi ste 17. naraštaj dragovoljnih ročnika, a svoje prve korake započinjete u godini kada naše oružane snage  obilježavaju 25. obljetnicu. Ulazite u stroj naše vojske koja je u svojoj povijesti ispunila sve svoje domovinske zadaće i svojoj jedinoj Hrvatskoj osigurala mir, slobodu i samostalnost. S posebnom zahvalnošću i na  ovaj dan prisjećamo se naših branitelja koji su ne štedeći sebe uložili svoje zdravlje i svoje živote. Vjerujem kako će i vama, draga hrvatska mladosti, naši branitelji i njihove žrtve i postignuća bit uzor u suočavanju s izazovima. Neka i vas vode ona ista načela koja su omogućila stvaranje jedine Hrvatske,” rekao je Piličić. Čestitke je uputio i zamjenik načelnika GS OS Republike Hrvatske general pukovnik Drago Matanović.

nnn

” Današnjom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini te na dosljedno izvršavanje svojih obaveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona. U globalizirnom svijetu punom kriza i izazova razvijamo oružane snage spremne i sposobne zaštiti hrvatske nacionalne interese te zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi  mirui stabilnosti u svijetu. Naše oružane snage i dalje će nastaviti razvijati prožete domoljubljem i pobjedničkim duhom. Osobito nas veseli interes vas mladih, obrazovnih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer ste vi budućnost naših oružanih snaga,” rekao je general pukovnik Matanović.

Ročnik Antonio Matošević iz Zagreba završio je na Veleučilištu VERN  PR – odnose s javnošću, a na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se je uz potporu obitelji, djevojke i prijatelja.

nnnn

“Zato što mi je to bila izrazita želja od rođenja i malih nogu jer sam odrastao  uz vojno lice. Smatram da mi kao ročnici baštinimo tradiciju hrvatske obrambene i pobjedničke vojske iz Domovinskog rata, a izrazita posebnost nas ročnika je ta što, iako nismo bili prisiljeni niti primorani usavršavti vojna znanja i vještine, objeručke smo odučili prihvatiti taj istinski poziv iz duše. Putem ove prisege dali smo svoju odanost jedinoj našoj majci domovini Hrvatskoj,” rekao nam je Antonio dodajući kako će znanja stečena na VERN-u iskoristiti i u vojsci. “Dakako, želja mi je ući u sustav PR-a oružanih snaga RH kako bi ih predstavljao u najboljem i najsvjetlijem svjetlu.”

nnnnn

Amalija Božiček iz Bedekovčine školovana je meteorologinja. Znanje je to koje se nada iskoristiti i u vojsci. “Zašto ne? Raditi kao meteorolog u vojsci veliki je izazov a ja uvijek prihvaćam izazove. Spremna sam na sve izazove jer, jesmo li vojnici ili nismo? Sve zadaće izvršavamo stoički, podrška smo jedni drugima i doista se veselim svemu što me ovdje čeka.Ovdje je prisutno i veliko hrvatsko srce koje nas uvijek vodi dalje, uvijek naprijed” rekla je Amalija.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn