SVE ŽUPANIJE POVEĆALE POTPORE ZA GOSPODARSTVO- Evo gdje su najbolji rezultati i rast zaposlenosti

Datum objave: 09. 8. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u odnosu na 2019. najveći trend povećanja zaposlenosti  imale su Zagrebačka, Dubrovačko-neretvanska, Požeško-slavonska, Krapinsko-zagorska i Sisačko-moslavačka županija, piše portal zupan.hr

Prema posljednjim konačnim podacima Državnog zavoda za statistiku Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Zagrebačka, Osječko-baranjska i Istarska županija imale su s krajem ožujka 2020. godini najveći broj zaposlenih, na 1.000 stanovnika najveći broj zaposlenih imale su pak Varaždinska, Primorsko-goranska, Istarska, Međimurska i Dubrovačko-neretvanska županija. U odnosu na 2019. najveći trend povećanja zaposlenosti  imale su Zagrebačka, Dubrovačko-neretvanska, Požeško-slavonska, Krapinsko-zagorska i Sisačko-moslavačka županija.Nakon što je zbog korone lani došlo do znatnog pada zaposlenosti i rasta nezaposlenosti, ove se je godine situacija popravila te sve županije bilježe porast zapošljavanja. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju lipnja nezaposlenost je pala u svim županijama, najviše u Istarskoj i Požeško-slavonskoj županiji na godišnjoj razini. Najmanji broj registrirane nezaposlenosti je bio u Ličko-senjskoj županiji.

Najveći broj zaposlenih na temelju radnog odnosa u odnosu na prošlogodišnji lipanj bio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, čak 64,1 posto više osoba, u Splitsko-dalmatinskoj za 24,9 posto, Osječko-baranjskoj 10,5 posto, Vukovarsko-srijemskoj 10,6 posto te Ličko-senjskoj županiji 9,4 posto.Državni zavod za statistiku objavio je pak konačne podatke o zaposlenima sa 31.3. 2020. godine, odnosno prije same krize s koronom. Upravo od tada, situacija se je znatno promijenila, došlo je do naglog pada zaposlenih i rasta nezaposlenih, ali isto tako, uz niz potpora samih županija, uključujući i one državne, ove se je godine situacija stabilizirala te sve županije bilježe rast zaposlenih. Do najvećeg povećanja broja zaposlenih došlo je lani u odnosu na preklani u Zagrebačkoj županiji, 10,45 posto, Dubrovačko-neretvanskoj 5,50 posto, Požeško-slavonskoj 4,48 posto, Krapinsko-zagorskoj 4,31 posto i Sisačko-moslavačkoj 4,29 posto.

“Velika ulaganja Požeško-slavonske županije odnose se na poljoprivrednike. Potpore za primarnu poljoprivrednu proizvodnju obuhvaćaju pet mjera u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna za ovu godinu. Kroz šestu mjeru namijenjenu za samozapošljavanje mladih poljoprivrednika na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu predviđen je iznos od 50.000 kuna.Potpore se daju i poduzetnicima zbog novonastale situaciju i otežanog poslovanja u poduzetništvu, a koje iznose gotovo 2 milijuna kuna.Gotovo milijun kuna potpora isplaćuje se kroz program poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području Županije,” naglasila je županica Antonija Jozić.Prema podacima Područnog ureda Požega u 2019. godini je bilo 2,389 zaposlenih, 2020. 2.872, a krajem ovogodišnjeg lipnja 2.572.

IZVOR: zupan.hr       FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn