SVE JE SPREMNO ZA DEVETNICU GOSPI OD SUZA – Središte molitve i zajedništva predstavlja se i ove godine u najljepšem svjetlu

Datum objave: 20. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Od 23. do 30. kolovoza Pleternica će i ove godine biti središte molitve i mira u koje će se sliti brojni hodočasnici iz Hrvatske i šire. Tradicionalno dobri domaćini, Pleterničani su sve pripremili kako bi slavlje i ove godine bilo veličanstveno, najavila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić sa suradnicima.

Tisuće hodočasnika i ove će godine potražiti utjehu i zagovor Nebeske Majke tijekom Devetnice Gospi od Suza koja će se u Pleternici održati od 23. do 31. kolovoza. Uz duhovnu razinu koja je okosnica, dobri domaćini pobrinuli su se da ovaj mali slavonski grad predstave u najljepšem svjetlu i kroz druge sadržaje u pomno osmišljenom programu. “Svake godine pokušavamo podići cijelu manifestaciju na višu razinu. Uz redovni program, uz redovne Devetnice i svakovečernje mise u 19,00 sati, osmislili smo dodatne programe koji donose sadržaje svim našim gostima kako bi cijeli dan ispunjen zbivanjima mogli provesti u Pleternici,” rekla je gradonačelnica.

Uz redovni program koji se događa u svetištu – od 23. do 31. kolovoza u 18,00 sati sv. krunica, u 19,00 sati sv.misa, bit će organiziran i prijenos uživo, najavio je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.” Iz jedne ideje, došli smo do toga da drugu godinu zaredom našu Devetnicu Gospi od suza prenosimo na jednoj nacionalnoj televiziji. Proteklih godina to je bilo na Facebook kanalima Grada Pleternice i Laudato televizije, a o samom značaju tog prijenosa uživo ne moramo govoriti jer kad iz jednog malog slavonskog grada jedna televizija prenosi devet dana misu to dovoljno govori i o promicanju Grada Pleternice i našeg svetišta Gospi od suza, ali i Požeško-slavonske županije. Iako je riječ o volonterskom projektu svake godine osnažujemo infrastrukturu te je ona sada na jednoj zavidnoj razini,” rekao je Katić uz zahvalu gradonačelnici što podržava ovaj projekt.

Kako ove godine zbog epidemioloških mjera Pleternica nije imala tradicionalni LIDAS, ove godine organizirana je Smotra folklora koja će svojim koloritom i značajem dodatno obogatiti zadnji vikend Devetnica. U suradnji s KUD Orljava smotra će se održati 28. kolovoza u 16,00 sati na Trgu bećarca, najavio je predstavnik KUD-a Orljava Renato Brankovan.

“Sretni smo što nakon jednogodišnje pauze imamo priliku organizirati smotru. Sudjeluje ukupno deset kulturno-umjetničkih društava, gosti iz Bosne i Hercegovine te iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Međimurske županije, a nakon smotre svi sudionici će zajedno otići do svetišta kako bi u nošnjama svoga kraja prisustvovali svetoj misi,” rekao je Brankovan.

Poseban ritam rada u dane Devetnice ima i Terra Pannonica. Svaki dan radit će od 14,00 do 22,00 sata, uz organizirane obilaske za koje se gosti mogu najaviti kao i za vožnju vlakićem. Osim toga, 27. , 28. te 30. kolovoza iza svete mise prikazivat će se dokumentarni film “Gospin grad” autora Alena Kocića Koca snimljen 2020 godine.

Pripremljen je i koncert duhovne glazbe koji će se održati 29. kolovoza. Prilagođeno radno vrijeme imat će i Suvenirnica u sklopu Muzeja Bećarca koja se otvara 21. kolovoza i u vrijeme Devetnice radit će od 14,00 do 22,00 sata, a već tradicionalno, 31. kolovoza, uz blagdan Gospe od suza, održat će se i Sajam lokalnih proizvoda “Puzzla” koji će gostima ponuditi domaće proizvode i rukotvorine.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn