SVE CESTE VODE U RIM – Prvi korak na putovanju dugom 900 kilometara

Datum objave: 01. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

3ngBRANITELJI

NOVA GRADIŠKA – Nakon višemjesečnih priprema ( uglavnom onih organizacijsko-logističkih, jer, već je dosta kilometara i hodočašća u nogama), ekipa novogradiških branitelja – hodočasnika jutros je ( 1.ožujka) iz Nove Gradiške, praćena kišom, pješke krenula na putovanje dugo 900 kilometara.

Riječ je o putovanju života čiji je cilj Vatikan, ali i audijencija kod Svetog oca, zakazana za 5.travnja. Osim prilike da se poklone vrhovnom poglavaru Katoličke crkve, te zahvale Svetoj stolici na diplomatskim i političkim naporima učinjenim za priznanje Hrvatske, jedinstvene ekskurzije kojom će spojiti plavu i zelenu Hrvatsku, ali se i povezati s prijateljima suborcima iz cijele domovine, sjajne post-ratne terapije, cilj hodočašća je, kako je rekao predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Arsen Granda, promocija Nove Gradiške i ovog dijela Slavonije.

Sa specifičnostima regije, ali i baštinom na koju smo ponosni upoznat će i Papu Franju, kojeg će darivati škrinjom izrađenom od drveta šljive, oraha i jagnjide, slavonskom šlinganom košuljom ukrašenom zlatovezom, bećarskim šeširom i tkanicom. Branitelji hodočasnici na putovanje dugo 900 kilometara krenuli su ranim jutrom, ispraćeni blagoslovom vojnog ordinarija, velečasnog Željka Volarića, rodbinom, prijateljima, brojnim Novogradiščanima, ali i kamerama.

1ngBRANITELJI

Jer, riječ je o sasvim neobičnom putovanju za koje su interes iskazali brojni mediji, ali i koje će biti zauvijek zabilježeno u dokumentarnom filmu, čije će se scene snimati tijekom puta, za što je zadužen nagrađivani novogradiški filmaš, Alen Kocić Koc. S riječima podrške, čestitkama na odluci i željama za, prije svega, dobro zdravlje, branitelje je ispratio i čelni čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, i osobno uvjeren kako je riječ o odličnoj ekipi s kojom je imao priliku okušati se pješačeći 40-ak kilometara do Vukovara.“Ovo je stvar koje ćete se i vi i mi cijelog života sjećati.Ono što je najvažnije, promičete sebe, svoje obitelji, naš grad i naravno, našu vjeru. Sretno i čekamo vas kad se vratite, „pozdravio je promotore grada, ali i čuvare digniteta Domovinskog rata, gradonačelnik Grgić.

2ngBRANITELJI

Plan hodočasnika je dnevno prelaziti 35 kilometara, a gostoprimstvo i dobrodošlicu tijekom puta, uz suborce, „kolege po oružju i ratnim uspomenama“, pripremaju im i svi gradovi i općine kroz koje moraju proći na putu do Vatikana. 22.ožujka trebali bi stići u Split odakle će trajektom do Ancone, a onda…sve ceste vode u Rim.Na hodočašću dugom 900 kilometara pratit ćemo ih i mi, jedinstvenim dnevnikom putovanja.

branitelji

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: D. Pok/ A. Kocić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn