SVA LICA HRVATSKE – Impozantna izložba u Domu kulture Nova Gradiška

Datum objave: 13. 10. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Od 13. listopada do 11. studenoga Dom kulture Nova Gradiška, organizator i domaćin, ugostit će grupnu žiriranu izložbu”Sva lica Hrvatske” prema autorskoj koncepciji nezavisne kustosice, povjesničarke umjetnosti i muzeologinje Sonje Švec Španjol. Likovni postav potpisuje ravnateljica Doma kulture Nova Gradiška, profesorica Danijela Juranović, a na izložbi će se s više od 50 radova izvedenih u najrazličitijim medijima, predstaviti 48 umjetnika i umjetnica iz cijele Hrvatske

Kako vidimo i doživljavamo zemlju u kojoj živimo, koje emocije gajimo prema vlastitoj domovini i u kojoj mjeri ona definira srž svakog pojedinca…..Na ova ali i brojna druga pitanja odgovorili su umjetnici iz cijele Hrvatske, selektirani putem javnog natječaja, njih ukupno 48, koji će se s više od 50 radova izvedenih u najrazličitijim medijima, predstaviti posjetiteljima impoznantne grupne, žirirane izložbe “Sva lica Hrvatske”. Izložba u organizaciji Doma kulture Nova Gradiška čiji postav potpisuje ravnateljica ustanove, profresorica Danijela Juranović, prema autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti, muzeologinje i nezavisne kustosice Sonje Švec Španjol, moći će se razgledati u Domu kulture od 13.listopada do 11.studenoga.

Prema riječima kustosice, riječ je o izložbi koja nudi umjetničko i sadržajno bogatstvo otkrivajući sva lica Hrvatske – od opće slike do njezinih najsitnijih pojedinosti, od njezinih potencijala do glavnih kočnica u razvoju, od mentaliteta naroda do osobina pojedinca. I dok su se pojedini autori namjerno fokusirali samo i isključivo na pozitivne strane i vrijednosti, drugi su se dotaknuli ključnih problema koji opterećuju državu već duži niz godina. Svatko je interpretirao ono područje, temu ili motiv koje mu se činilo kao najrelevantnije u tom trenutku, učinivši to otvoreno, iskreno i autentično. Zahvaljujući ingenioznim interpretacijama umjetnica i umjetnika iz cijele Hrvatske, kao i njihovih vlastitih viđenja, iskustava, interpretacija i percepcija, izložba pruža široki, ali posve drugačiji i jedinstveni uvid u srž naše zemlje, njenih bogatstava, ljepote, potencijala, ali i problema, ograničenja i prepreka, jer sve to čini lice, ali i naličje naše zemlje.” Dovoljno za poziv? Vidimo se u Domu kulture uz Sva lica Hrvatske!

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn