SURADNJA ŽUPANIJE I FAKULTETA – Potpisan ugovor o izradi “Analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u PSŽ”

Datum objave: 05. 3. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U sklopu početne konferencije projekta „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije“, danas je potpisan ugovor između Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Požeško-slavonske županije. Ispred Požeško – slavonske županije ugovor je potpisao župan Alojz Tomašević, a ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dekan prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić.

Predmet ugovora je izrada „Analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji“, kao dio projekta „Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije“, koji se financira sredstvima Europske unije. Provedba projekta krenula je u studenom 2019. godine i trajat će do studenog 2022. godine. Vrijednost projekta je 2,5 milijuna kuna, od toga 85 posto sufinancira EU, a ostatak Županija.

Izrada analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje prva je od aktivnosti ovog projekta, upoznala je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ “Panora” Senka Horvat. “Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija, a ono što s njim želimo postići, njegovi ciljevi su upravo jačanje poljoprivredne proizvodnje i pomoć poljoprivrednicima i svim subjektima u tom sektoru da im se omogući i njihovo udruživanje, bolji plasman proizvoda te bolji prihodi i proizvodnja.U ovom projektu smo zamislili nekoliko aktivnosti, a prva od njih upravo je izrada ove analize koja je preduvjet kako bi vidjeli gdje se nalazimo, čime raspolažemo i kako se možemo dalje razvijati u poljoprivrednoj proizvodnji,” rekla je Horvat.

Sljedeća aktivnost je razrada modela u pet sektora proizvodnje, a odlučili smo se za sektor voća, povrća, svinjogojstva, preradu ostataka u preradi voća i povrća te ostaje peti sektor koji ćemo definirati po izradi ovih analiza. Nakon toga slijedi uspostava hladnjače za područje Požeško-slavonske županije za koju imamo potrebnu dokumentaciju, a upravo ove analize pokazat će nam što je sve još potrebno kako bi našim poljoprivrednicima osigurali kvalitetnu podršku i usluge preko zajedničkog Regionalnog centra,” rekla je Horvat.

Požeško-slavonskoj županiji poljoprivreda je temeljna djelatnost, a danas je potpisan ugovor kako bi pronašli prave odgovore za daljini razvoj koji su nemogući bez znanstvenog pristupa i analitike, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Do sada smo proveli niz aktivnosti. Imamo preko 5 tisuća obiteljskih gospodarstava, našu Poljoprivredno-prehrambenu školu koja je Centar kompetentnosti i koja posjeduje 121 hektar zemlje te je izvrsna poveznica srednjoškolskog obrazovanja s Veleučilištem. Korak dalje ka razvoju je pronaći pravi model koji će povezati obiteljska poljoprivredna gospodarstva i usmjeriti ih u određene proizvođačke organizacije. Izdali smo građevinsku dozvolu za našu hladnjaču od 3 tisuće tona, a želimo je pozicionirati upravo na prostoru naše Poljoprivredno-prehrambene škole. Imamo što pokazati, imamo kvalitetne resurse i ostvarujemo dobru suradnju s velikim proizvođačima hrane, a u kontekstu cijele priče je i suradnja koju smo danas potvrdili potpisom,” naglasio je između ostalog župan Tomašević.

Ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dekan prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić naglasio je zadovoljstvo što je Požeško-slavonska županija prepoznala upravo tu instituciju koja već 60 godina educira mlade stručnjake, kao pravog partnera u prvoj aktivnosti vrijednog projekta.

“Ova županija prednjači po povlačenju sredstava iz Europskih fondova i to je izuzetno dobro. S obzirom na nove financijske okvire, posebice kada je riječ o zajedničkoj poljoprivrednoj politici, ovakvi dokumenti pripremljeni i ovakvi projekti koji se odnose na strateške i pojedine grane izuzetno su važni kako bi bili prepoznati i kroz novo financijsko razdoblje što će omogućiti i poljoprivrednim proizvođačima, Županiji i ovom ruralnom prostoru da kvalitetnije umreže privatnu proizvodnju i preradu hrane te turizam za što ova županija ima itekako velike potencijale,” naglasio je Zmaić dodajući kako će na strateškoj pripremi “Analize potencijala i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Požeško-slavonskoj županiji” fakultet raditi sa Zavodom za bioekonomiju i ruralni razvoj.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn