SURADNJA GRADSKOG MUZEJA POŽEGA I MUZEJA POLICIJE – “Ljepota lažnog sjaja” pred požeškom publikom

Datum objave: 16. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Nakon što je, zbog interesa javnosti proputovala brojnim hrvatskim gradovima, jedinstvena izložba krivotvorenih umjetnina “Ljepota lažnog sjaja”, autorice Helene Biočić, voditeljice Muzeja policije, stigla je pred požešku publiku. Kako izgledaju lažni Generalić, Berber, Lipovac, Popović, ali i krivotvoreni svjetski velikani poput Dalija i Renoira, pogledajte u Gradskom muzeju Požega do 21.prosinca 2019. godine.

Krivotvorenje umjetnina vrlo je sofisticiran, tajnovit ali i iznimno raširen i lukrativan oblik kriminala, što potvrđuje i podatak kako je, od ukupnog broja svih umjetničkih djela na tržištu i u galerijama, njih čak 60-ak posto – lažno. Stoga, kupujete li umjetnine, uz novac, bit će vam potrebni dobro oko i znanje stručnjaka. Upravo to je, uz edukaciju, skretanje pozornosti na beskrupuloznost crnog tržišta i istinsku vrijednost umjetničkih originala, cilj izložbe krivotvorenih umjetnina koje čuva Muzej policije, “Ljepota lažnog sjaja”.

Nakon što je, zbog iznimnog interesa javnosti proputovala brojnim hrvatskim gradovima, jedinstvena izložba sastavljena od 50-ak djela renomiranih, uglavnom hrvatskih, ali i svjetskih umjetnika, stigla je i u Gradski muzej Požega. Izložba krivotvorenih umjetnina “Ljepota lažnog sjaja” prvi je puta postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, nakon što je, 2009. počelo sustavno prikupljanje građe.

“Od 2001.godine, od kako postoji Muzej policije, prikupili smo više od 3 i pol tisuće predmeta, među kojima i posebno zanimljiva zbirka krivotvorenih umjetnina koju imate priliku pogledati. Jedan smo od rijetkih muzeja koji se hvali krivotvorinama ali i sjajnom suradnjom s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, koji nam, pomažu pri utvrđivanju krivotvorina, jer policija za taj posao nije dovoljno educirana i specijalizirana.Svako od ovih djela ima vlastitu, zanimljivu priču, neka su očigledne krivotvorine, ali ima i onih majstorski “napravljenih”, stoga, cilj nam je educirati posjetitelje i poučiti ih kako svaka originalna umjetnina ima certifikat.”, upoznala je Helena Biočić, autorica izložbe i voditeljica Muzeja policije.

Za Gradski muzej Požega, ovo je nastavak dobre suradnje s policijom i jedinstvena prilika da u svom prostoru “ugoste” krivotvorenog Mersada Berbera, Edu Murtića, Dimitrija Popovića, Vaska Lipovca, ali i jednog Renoira, Dalija i Modigliania. “Nakon gostovanja u desetak hrvatskih gradova, zadovoljstvo mi je što će i Požežani imati priliku vidjeti “Ljepotu lažnog sjaja”, tim više što je riječ o našem posljednjem ovogodišnjem izložbenom programu, realiziranom u suradnji s Muzejom policije. Uz poziv svima da navrate, prilika je ovo da najavim još jedno vrijedno događanje, izložbu o životu skladatelja Josipa Andrića, iznimno važnog za kulturni i glazbeni život našeg grada, koja će, kroz desetak dana biti postavljena u Glazbenoj školi.”, rekla je, pozdravljajući brojne poklonike umjetnosti, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Mirela Pavličić Hein.

U društvu poklonika umjetnosti i brojnih predstavnika policije, goste i posjetitelje događaja s dobrodošlicom je pozdravio gradonačelnik Požege, Darko Puljašić, ističući sa zadovoljstvom činjenicu kako je Požega po sigurnosti, treći grad u Hrvatskoj. “Sa sigurnošću mogu reći kako nemam problema s krivotvorinama, jer na mojim su zidovima samo požeški umjetnici, ali i kako je, obzirom na broj prisutnih predstavnika policije, ovo najsigurnija izložba u gradu. Ovo je još jedan od dokaza dobre suradnje lokalne samouprave i ministarstva unutarnjih poslova i potvrda kako se kriminal ne isplati ,” rekao je prvi čovjek grada.

Posjetitelje je pozdravio i Dubravko Novak, načelnik Polcijske akademije, a izložbu je otvorio Željko Grgić, načelnik Policijske uprave Požeško slavonske. Izložba “Ljepota lažnog sjaja” ostaje otvorena do 21.prosinca, stoga navratite u Gradski muzej Požega.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn